vrijdag 12 april 2019

Porosjenko en Zelenski kibbelen voort over debat

President Petro Porosjenko.
President Petro Porosjenko en zijn uitdager Volodimir Zelenski ruziën voort over de datum waarop ze met elkaar in debat willen. Porosjenko was gisteravond gast in een talkshow op tv-zender 1+1 en hij daagde Zelenski uit om ook te komen en meteen met hem in debat te gaan. Zelenski kwam niet, maar hing wel aan de telefoon. Het was de eerste maal dat ze elkaar persoonlijk spraken.

Het werd een gekibbel over en weer. Zelenski zei in Parijs te zijn waar hij vandaag een ontmoeting heeft met de Franse president Emmanuel Macron, Porosjenko antwoordde dat hij niet wist dat Zelenski in het buitenland was, maar dat hij toch wel graag wil dat zijn uitdager bij de presidentsverkiezingen komende zondagmiddag in het Olympisch Stadion verschijnt voor een debat. Daar kwamen ze dus niet uit.

Porosjenko vroeg Zelenski om het geduld op te brengen om naar hem te luisteren. ''Bent u uitgesproken?'' Waarop Zelenski antwoordde: ''Ik ben pas over vijf jaar uitgesproken, u al op 22 april.'' Op een nogal ruwe en nerveuze wijze zei Zelenski vervolgens dat er alleen op vrijdag 19 april wordt gedebatteerd, zei hij tot ziens en verbrak de verbinding.

Vanmorgen kondigde algemeen directeur Oleksandr Tkatsjenko van 1+1 dat hij maandag naar de rechter stapt om president Porosjenko aan te klagen omdat hij onaangekondigd in de televisiestudio was verschenen en vervolgens weigerde om tussen het publiek te gaan zitten. Ook is Tkatsjenko boos vanwege ''de eerdere beschuldigingen aan het adres van onze zender''.

Presidentskandidaat Zelenski dankt zijn bekendheid als komiek aan een satirische serie op 1+1 over een leraar die president wordt. De zender is eigendom van oligarch Ihor Kolomojski, eens een vriend en tegenwoordig een fel tegenstander van Porosjenko. Zelenski heeft intussen op verzoek van zijn campagneteam meer politiebewaking gekregen. Er zijn namelijk video's in omloop waarop onder meer te zien is hoe Zelenski door een bus wordt overreden.

Zowel Zelenski als Porosjenko hebben vandaag een onderhoud met de Franse president Macron, onafhankelijk van elkaar. Porosjenko komt dan uit Berlijn waar hij een ontmoeting heeft met de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: