donderdag 11 april 2019

Zelenski wil debat aan gaan via videoverbinding

Volodimir Zelenski uitdagend in het Olympisch Stadion.
Wie dacht dat het niet gekker kon met het geruzie tussen de beide presidentskandidaten komt bedrogen uit. Het kan dus nóg gekker. President Petro Porosjenko verwacht zijn rivaal Volodimir Zelenski zondag 14 april om 14.14 uur in het Olympisch Stad voor een verkiezingsdebat, maar Zelenski wil alleen op vrijdag 19 april met hem in discussie. De kans is dus groot dat Porosjenko zondagmiddag in z'n eentje in het stadion staat.

De stadiondirectie zegt inmiddels verzoeken binnen te hebben van zowel Porosjenko als Zelenski, maar beiden hebben wel een andere datum opgegeven voor het debat. Het is ook nog niet duidelijk wie opdraait voor de kosten, al heeft Porosjenko aangegeven dat hij de helft daarvan voor zijn rekening neemt. De Centrale Kiescommissie wil er in ieder geval geen geld voor uittrekken.

Vanmorgen nam de debat-discussie weer een bizarre wending door Zelenski's aanbod om het debat met Porosjenko via een videoverbinding te voeren op 19 april. Dat wil zeggen: Zelenski staat dan in het Olympisch Stadion en Porosjenko in de televisiestudio van de publieke omroep.

Porosjenko houdt vast aan het studiodebat omdat dit nu eenmaal vast ligt in artikel 58 van de Kieswet. Een debat in het Olympisch Stadion is mogelijk, maar dan wel op een ander tijdstip en niet in plaats van het studiodebat. Zelenski wil een debat houden in het stadion met 70.000 zitplaatsen in plaats van in de studio. Het idee is dan ook van hem afkomstig.

Dat geldt ook voor de onderzoek naar een eventueel drank- en drugsprobleem. Porosjenko nam de uitdaging aan en onderging het onderzoek in het Olympisch Stadion, terwijl Zelenski koos voor een privékliniek met een steeds dubieuzer wordende achtergrond. Op aanraden van bokser Vladimir Klitsjko is de internationale antidoping-organisatie Vada ingeschakeld voor een second opinion. Porosjenko heeft ook deze test ondergaan, maar Zelenski heeft z'n medewerking geweigerd.

Dan is er ook nog de kwestie van de billboards, de metershoge reclameborden. Porosjenko geeft daarop te kennen dat een stem op hem een stem tegen Poetin is, daarmee implicerend dat Zelenski en Poetin onder één hoedje spelen. Zelenski's moeder gaf gisteren in een emotioneel interview met Hromadske TV te kennen dat Porosjenko haar zoon ''kapot wil maken''.

Bronnen: 112.ua, Unian, Interfax, Hromadske

Geen opmerkingen: