zondag 21 april 2019

De (verkiezings)dag van de waarheid is aangebroken

Kopen de Oekraïners vandaag 'een kat in de zak', zoals huidig president Petro Porosjenko afgelopen week al waarschuwde, of is Volodomir Zelenski de president die een einde maakt aan de corruptie, aan de oorlog in de Donbas en dat hij de Oekraïners een beter leven bezorgt, zoals volgens een recente peiling maar liefst 48 procent van de bevolking van hem verwacht.

Vandaag kunnen 30,3 miljoen Oekraïners hun stem uitbrengen in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Zelenski maakt, afgaande op de peilingen, de meeste kans. Toch zijn Porosenko en zijn uitdager Zelenski in de peilingen elkaar steeds meer genaderd en in de afgelopen dagen is er toch het nodige gebeurd dat nog van invloed kan zijn.

Het debat in het Olympisch Stadion liet zien dat de komisch acteur en televisieproducent Zelenski teksten vanaf papier voorlas, grimassend en veelvuldig het V-teken gevend. Naast hem een veertiger die zich als een puber gedroeg door twee vingers in z'n neus te steken. Daar tegenover een serieuze Porosjenko, emotioneel en fel. Zelenski ging volgens velen pas de fout in toen hij de door Rusland aangestuurde rebellen ook echt als rebellen betitelde, terwijl de gangbare term 'Russische huurlingen' is.

Ook Zelenski's banden met de steenrijke Oekraïense zakenman Oleh Kolomojski speelden hem parten. Niet alleen omdat hij door Porosjenko veelvuldig is aangeduid als 'Kolomojski's marionet', maar ook omdat een rechtbank besloot dat Kolomojski de PrivatBank terug moet krijgen. Twee jaar geleden was de grootste bank van het land bijna failliet, nam de staat de PrivatBank over en pompte er 4,5 miljard euro. Als Kolomosjki de bank inderdaad terug krijgt, dan kan dat tot een nieuwe recessie leiden.

Porosjenko heeft in de afgelopen twee weken vooral geprobeerd om zijn imago op te poetsen, onder meer door met corruptiebestrijders in gesprek te gaan, zijn fouten toe te geven en door te wijzen op wat hij in de afgelopen vijf jaar wel heeft te bereiken. Onder moeilijke omstandigheden: een land in oorlog, de Krim kwijtgeraakt en de staatskas leeg.

Vanavond zullen we weten of Zelenski's voorsprong in de peilingen stand heeft gehouden of dat Porosjenko er toch in is geslaagd om meer Oekraïners ervan te overtuigen dat hij de juiste man voor de komende vijf jaar.

Geen opmerkingen: