donderdag 25 april 2019

Pro-Russische partijen proberen uit alle macht om taalwet terug te draaien

De pro-Russische partijen in het Oekraïense parlement doen er alles aan om te voorkomen dat de taalwet een officiële status krijgt. Parlementsleden van het Oppositieblok staan om de zetel van voorzitter Andri Paroebi heen en ze hebben een 'muur' van dozen kopieerpapier om hem heen gebouwd om te voorkomen dat hij het wetsvoorstel ondertekent, waarna het voorstel naar de president kan  en het Oekraïens definitief de taal wordt waarin de overheid, maar ook bijvoorbeeld het onderwijs en artsen in overheidsdienst moeten communiceren.

Ook hebben parlementsleden van het Oppositieblok en het Oppositieplatform/Voor het Leven twee moties ingediend die volgens hen eerst in stemming moeten worden gebracht. Beide moties beogen het intrekken van het eerder vandaag goedgekeurde wetsvoorstel.

Voorzitter Mikola Kniazhitski van de parlementscommissie voor culturele zaken probeerde vanmiddag al de ergste pijn bij de Russischtalige tegenstanders van de taalwet weg te nemen met de toezegging dat er ''binnen zes maanden'' aanvullende wetgeving komt om de rechten van anderstaligen in Oekraïne te beschermen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: