donderdag 18 april 2019

Porosjenko: 'Teruggave PrivatBank kan rampzalige gevolgen hebben'

Het besluit van een rechtbank in Kyiv om de genationaliseerde PrivatBank terug te geven aan oligarch Ihor Kolomojski kan ertoe leiden dat veel Oekraïners hun spaargeld kwijt raken en dat Oekraïne weer in een economische recessie belandt. Dit sombere beeld schetste president Petro Porosjenko vanmiddag en hij legde de schuld daarvan niet alleen bij Kolomojski, maar ook bij presidentskandidaat Volodimir Zelenski die nauwe banden heeft met de oligarch.

''Het is het plan van een van hen - de oligarch - om als Zelenski wint de PrivatBank weer in handen te krijgen. Zoals u ziet, ze kunnen het niet afwachten en hebben de eerste stap al gezet. Het is wel een avontuur dat niet alleen de klanten van de bank maar het hele land zwaar kan treffen'', zei Porosjenko in een televisietoespraak.

Porosjenko heeft intussen de Nationale Veiligheids- en Defensieraad bijeen geroepen voor spoedoverleg over de risico's die verbonden zijn aan het eventueel teruggeven van de grootste bank van het land aan de voormalige eigenaren, in het bijzonder aan Kolomojski. Er zijn inmiddels berichten dat verontruste Oekraïners hun geld van de bank halen.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: