vrijdag 26 april 2019

Van staatsgreep verdachte Roeban op de vlucht

Volodimir Roeban, de man die er van wordt verdacht dat hij samen met Nadia Savtsjenko een bloedige staatsgreep aan het voorbereiden was heeft de benen genomen naar het buitenland. Het Openbaar Ministerie heeft dat vanmiddag bekend gemaakt. Het is niet bekend waar hij naartoe is gevlucht.

Roeban werd in maart vorig jaar gearresteerd toen hij met een auto vol wapentuig vanuit bezet gebied in de provincie Donetsk terugkeerde. Niet veel later werd ook het parlementslid Savtsjenko gearresteerd. Beiden zaten vast tot begin vorige week, toen een rechtbank in Kyiv besloot om hun voorarrest niet te verlengen. Ze kwamen vrij, zonder beperkende maatregelen, maar zijn nog wel verdachten. Savtsjenko liet zich dinsdag weer zien in het parlement.

Roeban is bekend geworden als hoofd van een organisatie die zich inzette voor het vrij krijgen van Oekraïense krijgsgevangenen. Ook Savtsjenko, die zelf twee jaar in een Russische gevangenis heeft gezeten, hield zich daarmee bezig. Roeban kwam als bemiddelaar regelmatig bij de separatisten over de vloer, terwijl ook Savtsjenko al eens persoonlijk met de separatisten onderhandelde. Zij heeft zich als parlementslid regelmatig erg kritisch uitgelaten over het functioneren van president Petro Porosejnko, maar ook over haar mede-parlementariërs.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: