donderdag 18 april 2019

Rechtbank: nationalisatie PrivatBank onrechtmatig

Een rechtbank in Kyiv heeft vandaag geoordeeld dat het nationaliseren van de PrivatBank een onrechtmatige daad is geweest van zowel de regering als de Nationale Bank. Het gaat om een besluit uit december 2017 toen de grootste bank van het land met 2 miljoen klanten failliet dreigde te gaan. De belangrijkste aandeelhouder van voor de nationalisatie was Ihor Kolomojski.

Hij wil de bank terug hebben of op zijn minst een schadevergoeding incasseren van 1,8 miljard euro. De overheid moest echter bijna 5 miljard investeren om het faillissement van de PrivatBank te voorkomen. De rechtbank stelt Kolomojski weliswaar in het gelijk, maar de Nationale Bank heeft meteen aangekondigd in beroep te gaan tegen deze uitspraak die hard is aangekomen. ''Dit besluit van de rechtbank ondermijnt de financiële stabiliteit van ons land'', aldus woordvoerder Viktor Hrihortsjoek van de Nationale Bank.

Kolomosjki wordt er zelf van beschuldigd dat hij miljarden heeft weggesluisd bij de PrivatBank in de aanloop naar het bijna-faillissement. Hij verkaste eerst naar Genève en woont nu in Tel Aviv. Vanmorgen kondigde hij aan dat hij terugkeert naar Oekraïne als Volodimir Zelenski tot president wordt gekozen. Zelenski kreeg zijn naamsbekendheid door een satirische serie op tv-zender 1+1 die eigendom is van Kolomosjki. De oligarch was eerst een medestander van Petro Porosjenko, maar de twee raakten gebrouilleerd en nu is Kolomojski een fel tegenstander van de huidige president.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: