zondag 28 april 2019

Medvedtsjoek ziet coalitie met Zelenski niet zitten

Viktor Medvedtsjoek. Foto: Wikipedia.
Viktor Medvedtsjoek verwacht niet dat de nieuwgekozen president Volodimir Zelenski het oorlogsconflict in Oost-Oekraïne kan oplossen. De steenrijke Oekraïner, huisvriend van de Russische president Vladimir Poetin, meent dat Zelenski en zijn naaste medewerkers hun standpunt duidelijk hebben gemaakt: zij wijzen een speciale status voor de bezette gebieden af en willen de separatisten geen amnestie verlenen.

Dat zijn volgens de voorzitter van het Oppositieplatform/Voor het Leven essentiële punten voor het vinden van een oplossing voor de Donbas. Medvedtsjoek zelf kwam eerder met een oplossing die overigens naadloos past in het Russische plaatje, namelijk dat de nu bezette gebieden verregaande autonomie krijgen binnen een federaal Oekraïne.

Medvedtsjoek ziet een coalitie met Zelenski's partij Dienaar van het Volk ook niet zitten. Dienaar van het Volk, genoemd naar de gelijknamige televisieserie waarin Zelenski een daadkrachtige president speelt, kreeg in een recente peiling een kwart van de stemmen toebedeeld. Het Oppositieplatform/Voor het Leven is een goede tweede.

Een coalitie zit er niet in. In de eerste plaats vanwege Zelenski's standpunt ten opzichte van de separatisten, maar ook op andere punten zijn er duidelijke verschillen, aldus Medvedtsjoek. In tegenstelling tot Zelenski wil hij direct onderhandelen met de separatisten en moet Oekraïne weer Russisch aardgas gaan kopen. Hij heeft zelfs al gezorgd voor een korting van 25 procent. ''Wij hebben niet alleen een programma, maar we laten ook daadwerkelijk zien waar we voor staan.''

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: