zaterdag 20 april 2019

Dag van stilte voor de verkiezingscampagnes

Na een roerige dag met het verkiezingsdebat in het Olympisch Stadion - met 22.000 toehoorders - stond huidig president Petro Porosjenko gisteravond nog in z'n eentje in de televisiestudio van de publieke omroep. Zoals verwacht liet zijn opponent Volodimir Zelenski het afweten. Vandaag en morgen, dus op de verkiezingsdag zelf, mag er geen campagne meer worden gevoerd door beiden en is het afwachten hoe de situatie er morgenavond uit zal zien. De eerste ronde leverde Zelenski 30 procent van de stemmen op, tegen Porosjenko 16 procent.

Halverwege deze week werden twee nieuwe peilingen gepubliceerd. Volgens het onderzoeksbureau Rating zou toen van de mensen die al weten op wie ze gaan stemmen 73 procent voor Zelenski kiezen en 27 procent voor Porosjenko. KIIS constateerde een dalende lijn voor Zelenski met 75,5 procent tegen 24,5 procent voor Porosjenko op zondag 8 april en 61,9 procent tegen 38,1 procent afgelopen zondag. Tegelijkertijd blijkt dat een op de vijf kiezers toen nog altijd niet wist op wie ze zouden gaan stemmen.

Er zijn morgenavond weer drie exit-polls. Er is een Nationale Exit-poll, maar ook de tv-zenders 1+1 (van Kolomojski/Zelenski) en 112.ua/News One komen iets na 20.00 uur onze tijd met hun inschatting van de einduitslag.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: