dinsdag 23 april 2019

Porosjenko wil snel terug zijn in regeringskwartier

Aanhangers bedanken Porosjenko.
Vertrekkend president Petro Porosjenko wil binnen een jaar terug zijn in het regeringskwartier aan de Bankovastraat in Kyiv. Niet als president uiteraard, want die post wordt de komende vijf jaar bezet door Volodimir Zelenski. Er zijn echter nog wel parlementsverkiezingen eind oktober, waarna er een nieuw kabinet aantreedt. En over vijf jaar wil Porosjenko opnieuw een gooi doen naar het presidentschap.

Honderden aanhangers van Porosjenko kwamen gistermiddag naar de Bankovastraat om daar afscheid te nemen van hun president. Porosjenko waarschuwde ze dat ze zich niet gefrustreerd moeten voelen door zijn nederlaag. ''We moeten blijven geloven in ons leger en in ons land. En ik ben optimistisch, want zonder optimisme kun je niet voor de overwinning gaan.''

Premier Volodimir Hrojsman kondigde gisteravond op de tv-zender ICTV aan dat hij voor eigen kans gaat. Hij verlaat het Blok-Porosjenko en wil een eigen partij oprichten waarmee hij de komende parlementsverkiezingen in gaat. De premier heeft met Zelenski gebeld, onder meer met de mededeling dat hij de nieuwgekozen president steunt.

Hrojsman wil er als premier voor zorgen dat de manier verandert waarop de parlementsverkiezingen tot nu toe worden gehouden, namelijk met 'gesloten' lijsten waarop alleen de naam van de lijsttrekker staat. De kiezers weten dus niet wie er nog meer in het parlement belanden; veelal zijn dat lieden die hun eigen belang dienen en niet die van de kiezer. ''Als we het systeem niet veranderen, dan vervalt het parlement weer in het oude systeem en beleven we twee, drie maanden later weer een grote teleurstelling.''

Toekomstig president Volodimir Zelenski heeft op de website van zijn partij Dienaar van het Volk een poll laten plaatsen waarin hij zijn volgers vraagt of zij er voor voelen om het parlement snel te ontbinden en vervroegde verkiezingen uit te schrijven. Er is al een discussie op gang gekomen of de grondwet wel toestaat dat een nieuwe president meteen het parlement laat ontbinden. Dit zou dan voor 27 mei moeten gebeuren, want het parlement mag in ieder geval niet in de vijf maanden voor de verkiezingen ontbonden worden.

Dienaar van het Volk, tot nu toe een 'papieren' partij, zou in een vorige week gepubliceerde peiling een kwart van de stemmen krijgen bij vervroegde verkiezingen.

Bronnen: 112.ua, Oekrajinska Pravda, Interfax

Geen opmerkingen: