dinsdag 9 april 2019

Zelenski komt niet onder debat in tv-studio uit

Olympisch Stadion of niet, op vrijdag 19 april moeten beide presidentskandidaten om 20.00 uur aantreden voor een debat in de studie van het nationaal televisiebedrijf Soespilne. Daar is geen ontkomen aan betogen voorzitter Tatiana Slipatsjoek van de Centrale Kiescommissie en voorzitter Zoerab Alasania van de raad van bestuur van het nationaal televisiebedrijf Soespilne

Ze verwijzen naar artikel 58 van de Kieswet, waarin is vastgelegd dat er twee dagen voor de verkiezingsdatum een debat van een uur in de studio van de publieke omroep moet worden. De vorm ligt ook vast, maar volgens Alasania zijn er daarbuiten ook mogelijkheden voor bijvoorbeeld een talkshow of een debat met deelname van journalisten en deskundigen. Ook een debat in het Olympisch Stadion, het voorstel van Volodimir Zelenski, is geen probleem voor de Centrale Kiesraad.

Inmiddels is duidelijk dat het debat in de televisiestudio de publieke omroep zo'n 200.000 euro gaat kosten. Een tweede debat in het Olympisch Stadion komt voor rekening van de beide presidentskandidaten, waarbij president Petro Porosjenko al heeft aangegeven dat hij de helft van de kosten gaat betalen. Om hoeveel geld het gaat, is niet duidelijk. Volgens de directie van het Olympisch stadion is nog onvoldoende bekend wat precies de bedoeling is.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: