maandag 8 april 2019

Saakasjvili eist z'n Oekraïense nationaliteit terug

Micheil Saakasjvili in een Amsterdamse tram.
Micheil Saakasjvili vraagt in een videoboodschap op zijn Facebookpagina zijn Oekraïense staatsburgerschap terug aan president Petro Porosjenko. Nou ja, vragen? Het is meer eisen, want hij begint zijn verhaal met de constatering dat hem dat staatsburgerschap is ontnomen ''in strijd met de Oekraïense wetgeving en de internationale regels''.

Een terechte constatering overigens, want de afspraak is dat iemand alleen zijn staatsburgerschap ontnomen kan worden als hij nog een paspoort van een tweede land bezit. Dat was bij hem niet het geval, want hij gaf zijn Georgische nationaliteit op voor een Oekraïens paspoort. Saakasjvili werd stateloos toen hij in juli 2017 de Oekraïense nationaliteit verloor door toedoen van Porosjenko. Die was de voormalige president van Georgië en ex-gouverneur van de provincie Odesa helemaal zat nadat die hem rechtstreeks had aangevallen en opriep tot massaprotesten tegen de regering.

Saakasjvili werd het land uitgezet, maar wist in september 2017 illegaal weer binnen te komen. In februari vorig jaar werd hij nogmaals uitgezet en kreeg hij vanwege gezinshereniging - hij is getrouwd met de Nederlandse Sandra Roelofs - een voorlopige verblijfsvergunning in Nederland.

In maart kondigde hij aan dat hij een vliegticket had voor maandag 1 april naar Kyiv. Hij kreeg echter te verstaan dat hij voorlopig niet welkom is in Oekraïne. Daarop kondigde hij aan dat hij terug wil keren als Volodimir Zelenski president wordt. Op voorhand eist hij echter al van de huidige president zijn Oekraïense staatsburgerschap terug. Saakasjvili zegt dat hij geen politieke functie ambieert, maar bij hem is nooit duidelijk wat hij precies van plan is.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: