maandag 15 april 2019

Premier Hrojsman zet in op parlementsverkiezingen

Premier Volodimir Hrojsman (Blok-Porosjenko) heeft zijn zinnen gezet op een goed resultaat bij de komende parlementsverkiezingen. Die staan vooralsnog gepland voor de laatste zondag van oktober, maar in een televisie-interview zegt Hrojsman er rekening mee te houden dat er vervroegde verkiezingen komen. 

Mocht Volodimir Zelenski president worden, dan wil de premier daar een zo sterk mogelijke coalitie tegenover zetten, uiteraard onder zijn leiding.

De woonlasten, in het bijzonder die voor energie maar ook de hoogte van de pensioenen en milieukwesties zullen naar verwacht de belangrijkste onderwerpen zijn in de aanloop naar de parlementsverkiezingen. Analist Oleksandr Solontaj van het Instituut voor Politieke Educatie veronderstelt zelfs dat milieubescherming wel eens een van de belangrijkste items kan worden.

Afgelopen woensdag zei parlementslid Andri Kozhemjakin van de Moederlandpartij (van oppositieleider Joelia Timosjenko) dat er mogelijk al in juli parlementsverkiezingen komen. Dat werd vervolgens ontkend door zowel president Petro Porosjenko als parlementsvoorzitter Andri Paroebi, partijgenoot van zowel Porosjenko als Hrojsman. Porosjenko noemde het voornemen om na het kiezen van een andere president al snel het parlement te ontbinden zelfs in strijd met de (grond)wet.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: