woensdag 24 april 2019

Iedereen wil bij winnaar Zelenski horen, maar Zelenski wil niet iedereen

Er zit niemand namens de partij Dienaar van het Volk in het parlement of in een provinciebestuur. Met deze waarschuwing komt woordvoerder Dmitro Razoemkov van de nieuwgekozen president Volodimir Zelenski. Er zijn kennelijk politici die mee willen liften op Zelenski's succes en zeggen namens diens partij te spreken.

''We weten dat er in meerdere provincies gesproken wordt over mensen die door ons als onze vertegenwoordigers zijn aangewezen. Dit is niet anders dan speculatie of zelfs manipulatie. Zelenski noch zijn partij hebben al mensen benoemd, want dat is tegen het basisprincipe van openheid waarvoor Volodimir Zelenski tijdens zijn verkiezingscampagne steeds heeft gepleit'', aldus Razoemkov.

Dienaar van het Volk is vooralsnog een 'papieren' partij. De partij heeft dezelfde naam als de televisieserie waarin Zelenski een leraar speelt die president wordt en dan de corruptie hard aanpakt. Maar ook al is het nog een fictieve partij zonder programma, toch is ze al populair bij de kiezer. Een peiling wees vorige week uit dat Dienaar van het Volk bij vervroegde verkiezingen een kwart van de stemmen zou kunnen krijgen.

Het is in de Oekraïense politiek niet ongebruikelijk dat parlementsleden overlopen naar een andere partij of dat onafhankelijke, door hun district gekozen parlementariërs zich aansluiten bij een partij. Zodoende kreeg het Blok-Porosjenko na de vorige verkiezingen een sterke positie in het parlement.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: