dinsdag 16 april 2019

Nord Stream 2 AG dient derde aanvraag in bij Denemarken

Het bedrijf Nord Stream 2 AG heeft na twee afwijzingen een derde verzoek ingediend om een aardgaspijplein door de Deense territoriale wateren ten zuiden van Bornholm aan te mogen leggen. Het eerste verzoek werd twee jaar geleden al ingediend en afgewezen. Het Deense energie-agentschap DEA wees het vorige verzoek op 26 maart af, onder meer omdat de precieze grens met de Poolse territoriale wateren (nog) niet officieel vastligt. Er is al wel een akkoord over die grens, maar dat is door Polen nog niet ondertekend.

De Nord Stream 2 moet net als de al in productie zijnde Nord Stream 1 Russisch aardgas via de Baltische Zee naar Noord- Duitsland transporteren. Het is de bedoeling dat de pijplijn in januari volgend jaar in gebruik wordt genomen. Het bedrijf Nord Stream 2 AG is een samenwerking van het Russische staatsenergiebedrijf Gazprom en Europese bedrijven, waaronder Shell/Gasunie. Gazprom heeft een meerderheidsbelang van 51 procent.

De pijplijn is omstreden, omdat die volgens tegenstanders de Europese energieveiligheid bedreigt. Het Europese Parlement heeft zich vorige maand nog uitgesproken tegen de aanleg ervan. Ook wordt gedreigd met sancties tegen de bedrijven die bij de aanleg van de Nord Stream 2 zijn betrokken. Oekraïne is één van de tegenstanders, aangezien dit land jaarlijks 1,5 miljard euro aan inkomsten door gastransport naar Europa dreigt te verliezen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: