vrijdag 19 april 2019

Medvedtsjoek: 'Zelenski kan zaken doen met Rusland over Oost-Oekraïne'

Viktor Medvedtsjoek. Foto: Wikipedia.
Als Volodimir Zelenski president wordt, dan zou hij volgens de Oekraïense oligarch Viktor Medvedtsjoek in staat moeten zijn om een einde te maken aan de oorlog in de Donbas en de bezette gebieden terug kunnen krijgen, iets wat de huidige president Petro Porosjenko de afgelopen vijf jaar niet is gelukt. Medvedtsjoek stelt ook goedkoper aardgas in het vooruitzicht, een trucje dat hij ook al probeerde uit te halen voorafgaand aan de eerste ronde van de presidentsverkiezingen om zijn partijgenoot Joeri Bojko meer stemmen te laten behalen.

''De verwachtingen zijn niet hooggespannen in Moskou. Ze willen eerst zien wat er gebeurt na de verkiezingen, met wie Zelenski samenwerkt en wat ze gaan doen'', zegt Medvedtsjoek, een huisvriend van de Russische president Vladimir Poetin en de partijleider van het pro-Russische Oppositieplatform/Voor het Leven.

Zelenski heeft zich gisteren uitgesproken over de door Rusland geannexeerde Krim en de door de separatisten bezette delen van Oost-Oekraïne. Die moeten terug bij Oekraïne, een uitruil is uitgesloten en hij wil de bezette gebieden niet gewapenderhand terugveroveren. Eerder al had Zelenski gezegd dat hij met Poetin wil gaan praten over een oplossing voor de Donbas.

Mocht Zelenski tot zaken willen komen met Rusland, dan zal hij moeten instemmen met het omvormen van Oekraïne tot een federale staat met verregaande autonomie voor de provincies Donetsk en Loehansk. Dat is wat Porosjenko steeds heeft geweigerd en wat Zelenski gisteravond tijdens zijn televisieoptreden in een praatshow ook afwees.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: