donderdag 11 april 2019

Rating: 71,4% voor Zelenski, Porosjenko 28,6%

Als de uitslag van een zojuist gepubliceerde peiling van het onderzoeksbureau Rating werkelijkheid wordt, dan wordt Volodimir Zelenski de volgende president van Oekraïne. Hij krijgt in deze peiling namelijk 71,4 procent van de stemmen toebedeeld en de huidige president Petro Porosjenko slechts 28,6 procent. Het gaat dan wel om de mensen die zeggen dat ze op zondag 21 april zeker gaan stemmen.

Als ook de twijfelaars mee worden gerekend, dan valt de peiling nog altijd uit in het voordeel van Zelenski. Die krijgt dan 66,1 procent, tegen 17 procent voor Porosjenko. De twijfelaars zijn goed voor 14,8 procent, terwijl 2,1 procent de gang naar het stemlokaal over wil slaan.

Zelenski doet het in het hele land goed en bij alle leeftijdsgroepen, maar vindt toch de meeste steun in het oosten, zuiden en midden van het land. Porosjenko moet het vooral hebben van het westen. Een kwart van zijn kiezers is tussen de 50 en 60 jaar oud. Zelenski's aanhang blijkt voor 60 procent te bestaan uit kiezers die een proteststem uitbrengen. Voor 40 procent van Porosjenko's kiezers geldt dat zij gevoelig zijn voor diens campagneslogan 'Porosjenko of Poetin'.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: