donderdag 18 april 2019

Peiling KIIS: dalende lijn in Zelenski's populariteit

De steun voor presidentskandidaat Volodimir Zelinski lijkt wat af te kalven. Het onderzoeksbureau KIIS peilt elke avond de stemming onder de kiezers. Die was op zondag/maandag 7/8 april nog met 75,5 procent in het voordeel van Zelinski, met 24,5 procent voor de huidige president Petro Porosjenko.

Daarna is in bijgaande grafiek een neergaande lijn te zien voor Zelenski en uiteraard een opgaande voor Porojenko, met een kleine opleving voor de eerste op 13/14 april (66 tegen 34 procent). De laatste tussenstand op 14/15 april geeft echter aan dat Zelenski uit komt op 61,9 procent en Porosjenko op 38,1 procent.

De vlag kan er inmiddels weer heel anders bij hangen, want er is nu een afspraak gemaakt over het debat in het Olympisch Stadion dat morgenavond om 19.00 uur plaatselijke tijd begint. Porosjenko heeft de publieke omroep er toe kunnen bewegen om het studiodebat te verplaatsen van 20.00 naar 21.00 uur, maar het is nog onduidelijk of Zelenski daar dan ook bij is. Het stadiondebat was een initiatief van Zelenski die er Porosjenko mee uitdaagde, kennelijk in de veronderstelling dat die daar toch niet op in zou gaan.

Het is nog altijd onduidelijk wat Zelenski als presidentskandidaat voor staat. In een interview met de journalist die hem op de eerste verkiezingsavond met een potje tafeltennis versloeg, zegt Zelenski dat hij het parlement snel wil ontbinden. Zo wil hij profiteren van het moment: uit een peiling van KIIS blijkt dat zijn 'papieren' partij Dienaar van het Volk (genoemd naar de gelijknamige tv-serie) een kwart van de stemmen kan behalen bij vervroegde parlementsverkiezingen.

Volodimir Zelenski kreeg gisteren negatieve publiciteit door het bericht dat hij het Amerikaanse pr-bedrijf Signal Group had ingehuurd om in het buitenland - lees: de Verenigde Staten - beter over te komen. Oleh Doebina werkt voor dit bedrijf. Hij is voormalig vice-premier en als directeur van het staatsenergiebedrijf Naftogaz ondertekende hij in januari 2009 een tienjarig gascontract met Gazprom dat Oekraïne miljarden heeft gekost. Zelinski's campagneteam ontkent in alle toonaarden.

De staatsveiligheidsdienst SBOe kwam gisteren met de mededeling dat onderzoek wordt gedaan naar de financiering van Zelenski's verkiezingscampagne. Uit gehackte e-mails zou blijken dat er geld is overgemaakt door Vladislav Soerkov (contactpersoon van het Kremlin voor de separatisten) en de Russische miljardair Konstantin Malofejev. Daarbij moet wel worden aangetekend dat de leiding van de SBOe het niet zo op Zelenski heeft, aangezien die al heeft aangegeven dat er koppen gaan rollen bij de staatsveiligheidsdienst.

Oligarch Ihor Kolomojski heeft het er vanmorgen niet beter op gemaakt met de mededeling dat hij naar Oekraïne terugkeert als Zelenski tot president wordt gekozen. Kolomojski bivakkeert momenteel in Israël, van waaruit hij probeert de PrivatBank weer in handen te krijgen. Hij wordt er door het Openbaar Ministerie van verdacht dat hij miljarden heeft weggesluisd bij de grootste bank van het land, die vervolgens door de staat van de ondergang moest worden gered. Kolomojski is eigenaar van tv-zender 1+1 waarop Zelenski te zien is als leraar die president wordt in 'Dienaar van het Volk'.

Bronnen: 112.ua, KIIS, Unian, Newsweek

Geen opmerkingen: