woensdag 24 april 2019

Poetin keurt snelle procedure paspoorten goed voor burgers bezette gebieden

Inwoners van de door de separatisten bezette delen van Oost-Oekraïne kunnen binnenkort zonder al te veel gedoe een Russisch paspoort krijgen. De Russische president Vladimir Poetin heeft vandaag zijn goedkeuring gegeven aan een wetswijziging die dat mogelijk maakt. Hij zette de verhouding met de nieuwgekozen Oekraïense president Volodimir Zelenski meteen op scherp, terwijl hij nog niet eens de moeite heeft genomen om hem te feliciteren met zijn overwinning op de door Poetin zo verafschuwde Petro Porosjenko.

De wetswijziging houdt in dat Oekraïners uit de bezette gebieden uiterlijk drie maanden na het indienen van de benodigde formulieren al Russisch staatsburger zijn. Het kan de voorbode zijn van een scenario waarbij Poetin Russische staatsburgers te hulp komt, zoals eerder ook al het voorwendsel was om de Krim te bezetten.

Poetin's adviseur voor de Donbas Dmitri Soerkov reageert via Twitter. Hij vindt het een logische zaak: ''Dit is wat Rusland moet doen voor de mensen die Russisch spreken en Russisch denken. Omdat Oekraïne ze niet langer zit als Oekraïners is dit besluit noodzakelijk en eerlijk.''

Het is nu maar de vraag hoe Zelenski reageert. De zondag gekozen president heeft meerdere keren te kennen gegeven dat hij met Poetin om de tafel wil om een oplossing voor de oorlog in de Donbas te vinden. Maar zijn team adviseert hem nu om dat niet 1-op-1 te doen.

Zijn veiligheidsadviseur Ivan Aparsjin verklaarde dat zelfs in alle openheid in een interview met de publieke tv-zender Soespilne. "Poetin mag dan gezegd hebben dat hij in een persoonlijke ontmoeting bereid is toezeggingen te doen, maar dat is alleen betrouwbaar als ook sterke landen als Groot-Brittannië en de Verenigde Staten mee onderhandelen'', aldus Aparsjin.

Bronnen: Unian, 112.ua

Geen opmerkingen: