vrijdag 12 april 2019

Escalatie in Oost-Oekraïne: 10 doden, 16 gewonden

Langs de frontlijn in Oost-Oekraïne was gisteren sprake van een escalatie. De door Rusland aangestuurde rebellen vielen twintig maal aan, veel vaker dan de laatste tijd gebruikelijk. Een Oekraïense soldaat kwam om het leven, terwijl acht soldaten gewond raakten. Aan de kant van de rebellen vielen negen doden en ook vielen er acht gewonden.

De rebellen schoten met 82 en 120 millimeter mortieren, antitankraketten, pantserwagens, granaatwerpers, zware mitrailleurs en geweervuur op de legerposities bij de stad Avdiivka en de dorpen Lebedinske, Pavlopil, Novotrojtske, Novoselivka, Hnoetove, Vodiane en Katerinivka. Na middernacht waren er aanvallen met granaatwerpers, zware mitrailleurs en geweervuur op soldaten bij de dorpen Pishtsjevik en Tsjermalik.

De toegenomen activiteit kan te maken hebben met pogingen van het Oekraïense leger om terrein op de rebellen te veroveren in wat het 'grijze gebied' heet, tussen de posities van het leger en de rebellen.

De separatisten in Donetsk zeggen dat het leger gisteren vijftien aanvallen deed op hun posities bij de luchthaven, bij Zhabitsjevo, Sjachta Troedovska, Aleksandrovka, Staromichailovka, Holmovski, Dolomitnoje, Jasinovata, Vasiljevka, Dokoetsjejevsk en Oekraïnskoje. Er zou geschoten zijn met 82 en 120 millimeter mortieren, luchtdoelgeschut, granaatwerpers en artilleriegeweren. Ook zou het leger pantserwagens hebben ingezet. In Holmovski werd een woning beschadigd en vanmorgen kwamen 3.000 huishoudens zonder stroom te zitten.

Volgens de separatisten in Loehansk viel het Oekraïense leger gisteren zeven maal aan op hun posities bij Pervomajsk, Froenze, Kalinovo, Prishib, Lozovoje en Kalinovo-Borstsjevatoje. Daarbij zouden 82 en 120 millimeter mortieren, pantserwagens, granaatwerpers en artilleriegeweren zijn gebruikt.

Bronnen: Unian, DAN, Lugansk Media Centre

Geen opmerkingen: