zaterdag 31 augustus 2024

Russen vegen zelf stadje Soedzja van de kaart

Het Russische leger is bezig om Soedzja volledig van de kaart te vegen. Ze bestoken het door Oekraïense troepen bezette stadje in de provincie Koersk met zweefbommen, artillerie en aanvalsdrones. Volgens de Oekraïense landstrijdkrachten werd gisteren een kleuterschool door een zweefbom vernield en werden woningen beschadigd bij luchtaanvallen.

Van de oorspronkelijke 5.000 bewoners zijn er nu nog zo'n 200 over. Het zijn vooral bejaarden, die nu van voedsel, water en medicijnen worden voorzien door het Oekraïense leger. Drinkwater wordt aangevoerd met tankwagens. Het leger zorgt ook voor medische hulp en helpt bij de evacuatie van inwoners van Soedzja.

Opperbevelhebber Oleksandr Sirski zei gisteren dat de Oekraïense troepen tot twee kilometer zijn opgerukt in de Russische provincie Koersk. In totaal zou vijf vierkante meter grondgebied zijn veroverd. 

Bronnen: RBC-Ukraine, Oekrajinska Pravda

Vijf burgerdoden in belegerd stadje Tsjasiv Jar

Zeker vijf burgerdoden zijn vanmorgen gevallen in het stadje Tsjasiv Jar, waar een woning en een flatwoning werden beschoten met wat militair gouverneur Vadim Filashkin van Donetsk omschrijft als 'projectielen'. Het zou gaan om vijf mannen, in leeftijd variërend van 24 tot 38 jaar. 

Het Russische leger probeert al geruime tijd om Tsjasiv Jar te veroveren. Dat is deels ook al gelukt. De meeste inwoners Gouverneur Filashkin roept de nog achtergebleven inwoners van het stadje op om zo snel mogelijk te vertrekken. 'Normaal leven is al twee jaar niet mogelijk. Maak van jezelf geen schietschijf voor de Russen. Vertrek!'

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: Filashkin/Telegram 

Onvrede Russen groeit na Oekraïense inval Koersk

Het Kremlin probeert volgens het Institute for the Study of War (ISW) de Russische bevolking duidelijk te maken waarom voorrang wordt gegeven aan het offensief in de Donbas in plaats van het terugveroveren van verloren terrein in de eigen provincie Koersk. De onvrede groeit namelijk, zoals ook blijkt uit een gisteren gepubliceerde peiling van de Stichting voor Publieke Opinie, een onderzoeksbureau van de Russische overheid. 

In juli was 18 procent van de Russen ontevreden of zelfs boos op de prestaties van hun regering. Na de Oekraïense inval in Koersk steeg die ontevredenheid naar 25 procent en nu, eind augustus is dat 28 procent. Dat is vergelijkbaar met november 2022 toen een gedeeltelijke mobilisatie werd afgekondigd. 

Het Onderzoekscentrum voor de Publieke Opinie, ook al een staatsbureau, meldt dat de waardering voor president Vladimir Poetin tussen 12 en 18 augustus met 3,5 procent daalde naar 73,6 procent. Daar ging sindsdien nog een 1,2 procent van af, waardoor Poetin's populariteit nu op 72,5 procent staat. 

Het ISW tekent hierbij aan dat deze peilingen van staatsagentschappen geen betrouwbaar beeld geven hoe de Russen denken over hun regering. 'Maar ze maken wel duidelijk dat het Kremlin inziet dat er wat gedaan moet worden met de ontevredenheid in de maatschappij die is ontstaan na de Oekraïense inval in de provincie Koersk.'

Bron: ISW

Aanval flatgebouw Charkiv: 6 doden, 97 gewonden

Zeker zes mensen zijn gistermiddag om het leven gekomen bij een Russische aanval met zweefbommen op de stad Charkiv waarbij een twaalf verdiepingen tellend flatgebouw werd geraakt. Onder de doden is een 14-jarig meisje dat op de speelplaats bij het flatgebouw was. 

Militair gouverneur Oleh Sinjehoebov meldde vanochtend dat het aantal gewonden is opgelopen tot 97. Er zouden 22 kinderen bij zijn. Voor het leven van een 17-jarig meisje wordt nog altijd gevreesd.

Na de inslag van een zweefbom brak brand uit op meerdere etages. Het gevaar bestaat dat het bovenste deel van het flatgebouw instort. Bij de aanval met FAB-500 zweefbommen werden in totaal 82 appartementen, 11 woningen, 3 kantoorgebouwen, twee scholen, 47 winkel en 57 auto's vernield.

Bronnen: Oekrajinska Pravda, Kyiv Post; foto: Sinjehoebov/Telegram

vrijdag 30 augustus 2024

Russen willen Oekraïners insluiten bij Pokrovsk

De Russische troepen voeren twee tactische operaties tegelijk uit om de stad Pokrovsk te veroveren. Ook proberen ze de Oekraïense posities tussen Mirnohrad en Hrodivka in te sluiten, aldus het Institute for the Study of War (ISW). De eerste tactische operatie is langs de lijn die loopt van Novohrodivka naar Hrodivka, oostelijk van Pokrovsk. Zo willen de Russen Mirnohrad in handen krijgen om zo bij een buitenwijk van Pokrovsk te belanden.

De tweede tactische operatie is langs de lijn die loopt van Selidove via Oekrajinsk naar Hirnik, ten zuidoosten van Pokrovsk. Hier willen de Russen zich minder kwetsbaar maken voor Oekraïense tegenaanvallen en kunnen ze versterkingen aanvoeren. Het ISW veronderstelt dat de Russische legerleiding beide operaties ziet als voorbereiding op de definitieve verovering van Pokrovsk.

De Oekraïense opperbevelhebber Oleksandr Sirski verklaarde gisteren dat in de omgeving van Pokrovsk het hevigst gevochten wordt aan de rand van Hrodivka, bij Krasni Jar, in Novohrodivka en bij Michalivka. De analisten van het ISW hebben geconstateerd dat de Russische troepen daar in de afgelopen dagen terreinwinst hebben geboekt. 

Ook zouden de Russen Oekraïense posities ten zuidoosten van Pokrovsk aan het Karlivka-reservoir hebben omsingeld, waarna die zich hebben teruggetrokken. Verondersteld wordt dat de Russen hetzelfde hopen te doen met de Oekraïense posities tussen Mirnohrad en Hrodivka. Tegelijkertijd valt te betwijfelen of ze er wel in slagen om de relatief grote stad Mirnohrad snel te veroveren. 

Bron: ISW

donderdag 29 augustus 2024

Oekraïense F-16 gecrasht, piloot overleeft niet

Een Oekraïense F-16 is maandag gecrasht. Dat meldt de Wall Street Journal op basis van informatie van een Amerikaanse regeringsfunctionaris. Het gevechtsvliegtuig zou niet zijn neergeschoten tijdens de grootschalige Russische aanval op Oekraïne. Er wordt van uitgegaan dat het een fout van de piloot is geweest die hem noodlottig is geworden.

De Oekraïense luchtmacht heeft vanavond bevestigd dat een F-16 is verongelukt na een aanvankelijk succesvolle missie waarbij drie raketten uit de lucht werden geschoten. Piloot Oleksii 'Moonfish' Mes is om het leven gekomen bij de crash.

President Volodimir Zelenski zei eerder dat de F-16's maandag succesvol waren ingezet om Russische raketten onschadelijk te maken. Voor zover nu bekend kreeg Oekraïne zes F-16's van de bondgenoten. Het moeten er uiteindelijk tachtig worden als alle toezeggingen worden nagekomen.

Bron: Oekrajinska Pravda

Vier kernreactoren uitgeschakeld uit voorzorg

Drie reactoren bij de kerncentrale Rivne en eentje bij de kerncentrale Zuid-Oekraïne zijn afgelopen maandag tijdens de grootschalige Russische aanval met raketten en drones afgekoppeld van het Oekraïense elektriciteitsnet. Dat heeft de permanente vertegenwoordiging bij de internationale atoomwaakhond IAEA gemeld. Het afkoppelen gebeurde uit veiligheidsoverwegingen. 

De kerncentrale Rivne werd direct bedreigd door de aanval die 's ochtends vroeg begon, de kerncentrale Zuid-Oekraïne pas aan het eind van de middag toen het netwerk instabiel begon te worden. Wel was 's ochtends al de capaciteit van de centrale teruggebracht.

Algemeen directeur Volodimir Koedritski van netwerkbeheerder Ukrenergo zegt in een interview met de BBC dat Oekraïne over een 'enorme voorraad' aan reserveonderdelen heeft. Er komen elke maand meer transformators aan dan de Russen met hun aanvallen vernielen. 

Koedritski verwacht niet dat de situatie komende winter weer zo alarmerend wordt als afgelopen winter, maar het zal niet eenvoudig zijn om alle problemen het hoofd te bieden. 'We hebben inmiddels ervaring opgedaan zoals geen enkel ander land dat heeft. Ik vertrouw er op dat we een ramp kunnen voorkomen.'

Bron: Oekrajinska Pravda

Zoektocht naar 'vliegend object' in Polen loopt nog

In Polen wordt nog altijd gezocht naar de overblijfselen van een 'vliegend object' dat maandagochtend het luchtruim binnen kwam. Waarschijnlijk is het een Russische Shahed-drone die om kwart voor zeven 's ochtends door tenminste drie radarstations is waargenomen. Het 'object' verdween na 33 minuten van de radar bij Gmina Tyszowce, bij het stadje Hrubieszów op 50 kilometer van de grens met Oekraïne.

Er werd meteen een grote zoekactie op touw gezet, waarbij maandag en dinsdag 2.800 hectare is afgezocht. Daarna verplaatste de zoektocht zich naar de dorpen Wolica Sniatycka, Barchaczów en Dabrova, ten westen van Tyszowce en dichter bij Zomosc. Daar wordt ook vandaag nog gezocht door infanteristen van het Poolse leger. Er zijn ook helikopters en drones ingezet.

Het was logisch geweest als het 'object' meteen na ontdekking uit de lucht was geschoten, maar volgens de Poolse luchtmacht kan dat niet 'vanwege slechte weersomstandigheden'. 

Bron: Oekrajinska Pravda

    Geen sprake van vervuild drinkwater in hoofdstad

    Onder de inwoners van de hoofdstad Kyiv is grote ongerustheid ontstaan over een mogelijke vervuiling van de rivier Desna met giftige stoffen. Het waterbedrijf Kyivvodokanal probeert die ongerustheid weg te nemen met de mededeling dat er niets mis is met het rivierwater. Er worden voortdurend watermonsters genomen. 

    'Het drinkwater dat we aan de huishoudens in Kyiv leveren is veilig, er is geen enkel risico', laat Kyivvodokanal weten. De inwoners wordt aangeraden om alleen te vertrouwen op de officiële berichtgeving van Kyivvodokanal en het stadsbestuur van Kyiv. 

    Gisteren meldden Oekraïense nieuwsmedia op basis van informatie van het Staatsagentschap voor Visserij en Voedsel dat Russische troepen halverwege augustus op grote schaal giftige stoffen hebben geloosd in het water van de rivier Sejm in de provincie Koersk om het Oekraïense leger te beletten de rivier over te steken. De Sejm is een zijrivier van de Desna. De Oekraïense Milieuinspectie zegt geen aanwijzingen te hebben dat de Desna daardoor ook vervuild is.

    Bron: Oekrajinska Pravda, foto: Wikipedia

    Nederland akkoord met inzetten F-16's in Rusland

    Oekraïne mag Nederlandse F-16's inzetten op Russisch grondgebied. Dat zegt commandant der strijdkrachten Onno Eichelsheim tegen de NOS. 'Wij hebben geen restricties gelegd aan het gebruik en bereik van de F-16, mits gehouden wordt aan het oorlogsrecht.' 
    Nederland heeft 24 F-16-vliegtuigen beschikbaar gesteld voor Oekraïne. Eichelsheim wil niet zeggen hoeveel daarvan al in het land zijn ingezet.

    De hoogste militair van Nederland vindt de Oekraïense aanval op Russisch grondgebied 'op praktisch gebied briljant'. 'Ze hebben op een goede manier, met nieuwe technieken, vrij snel een groot gebied ingenomen. Daarmee hebben ze een dilemma gecreëerd voor Poetin', zegt Eichelsheim.

    Oekraïense militairen trokken op 6 augustus het Russische Koersk binnen. Volgens Kyiv hebben ze inmiddels meer dan honderd plaatsen ingenomen in de Russische regio aan de eigen grens. Eerder werden vliegvelden en infrastructuur aangevallen. 'Oekraïne moet wel anders acteren dan het de afgelopen periode heeft gedaan, want nu is het een statisch front. Dus ik begrijp vanuit militair operationeel oogpunt heel goed dat Oekraïne het op deze manier probeert', zegt Eichelsheim.

    De commandant der strijdkrachten zou er geen problemen mee hebben als bij zulke offensieve acties ook Nederlandse wapens worden gebruikt. 'De middelen die wij leveren kan Oekraïne inzetten zoals het land wil, mits gehouden wordt aan het humanitair oorlogsrecht.' De Amerikanen zijn het daar deels mee eens, zegt Eichelsheim, die op bezoek is bij zijn collega's in de VS.

    'Zij hebben andere restricties, maar zij hebben ook andere wapensystemen geleverd. We hebben in ieder geval dezelfde lijn om ervoor te zorgen dat Oekraïne de oorlog wint. Ik denk dat we er alle moeite in steken om dat te realiseren.'

    Volgens Eichelsheim is nu de vraag hoe Oekraïne de aanwezigheid in Koersk strategisch kan uitbuiten. 'Je kan het als bargaining chip gebruiken, dan moet je iets met onderhandelingen gaan doen. Of gebruik je het om ervoor te zorgen dat Rusland eenheden moet wegtrekken uit de Donbas-regio. Dat laatste zien we niet gebeuren, dus de tijd moet ons nog leren in hoeverre het strategisch impact heeft.' Volgens Eichelsheim is de inval 'in ieder geval het begin van mogelijk een strategische aanpassing van het gevecht tussen Rusland en Oekraïne'.

    Bron: NOS

    woensdag 28 augustus 2024

    Rusland verdedigt de Krimbrug met Pantsir-S1

    Op een dag komt de grote, beslissende aanval op de gewraakte Krimbrug. Niet alleen de Oekraïners zijn daar van overtuigd, ook de Russen. Die hebben een Pantsir-S1 luchtverdedigingssysteem op de brug geplaatst. De Pantsir was al een maand zichtbaar op satellietfoto's, maar nu heeft het Telegramkanaal Krimski Veter (Krimwind) ook een foto ervan gepubliceerd.

    De Pantsir-S1 beschikt over 23 luchtdoelraketten met een bereik van 20 kilometer. Ook zijn er twee 30 millimeter automatische kanonnen aanwezig en een radar die in staat is om tot 20 objecten tegelijkertijd waar te nemen.

    Het Oekraïense leger heeft al meerdere aanvallen uitgevoerd op de brug, daarbij gebruik makend van raketten en (zee)drones. Delen van de brug werden bij die aanvallen beschadigd. Hoewel veel van de schade gerepareerd werd, is het verkeer aan beperkingen onderhevig op de brug die de Krim verbindt met het Russische vasteland.

    Het Institute for the Study of War (ISW) constateerde al dat het de Russen erg moeilijk gaat worden om de Krim bezet te houden als de brug definitief onbruikbaar is. 

    Bron: RBC-Ukraine, foto: Krimski Veter

    Trump ziet offensief Koersk als uitlokken van WW3

    De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump meent dat het Oekraïense offensief in de Russische provincie Koersk een Derde Wereldoorlog kan ontketenen. Hij ziet zichzelf als de enige die een nieuwe wereldoorlog kan voorkomen. In een toespraak voor de National Guard Associaton in Detroit beloofde Trump opnieuw dat hij de oorlog 'binnen de kortste keren' kan beëindigen.

    'Nog voordat ik mijn intrek neem in de Oval Office, direct na het winnen van de verkiezingen in november', pochte Trump. Hij verwijt de huidige president Joe Biden dat hij de oorlog te veel op zijn beloop heeft gelaten. Biden had meer druk moeten uitoefenen, met name op Oekraïne. 

    Biden opereert juist te voorzichtig, vinden ze in Oekraïne. Er wordt voortdurend druk uitgeoefend op de Amerikaanse regering om toestemming te geven voor het gebruik van lange-afstandsraketten tegen militaire doelen op Russisch grondgebied. De zittende president durft het nog altijd niet aan om die toestemming te verlenen, wellicht meer uit vrees om Trump in de kaart te spelen dan dat hij verwacht dat daarmee een Russische 'rode lijn' wordt overschreden. 

    Het betekent wel dat de Britse regering voorlopig geen toestemming kan geven om de Storm Shadow lange-afstandsraketten in te zetten in het Russische achterland. Er zitten Amerikaanse onderdelen in de raketten, waardoor ook toestemming van het Witte Huis vereist is.

    Bron: Oekrajinska Pravda

    Opnieuw droneaanval op oliedepot in Rostov

    Opnieuw is een olieopslag in de Russische provincie Rostov aangevallen door Oekraïne. Er zou brand zijn 
    uitgebroken na de aanval met drones. Volgens gouverneur Vasili Goloebov zouden er geen doden of gewonden zijn gevallen bij de aanval. Op sociale media zijn beelden te zien van een flinke vlammenzee. Het brandstofdepot Atlas is de tweede in de provincie Rostov die deze maand in brand is geraakt na aanvallen met drones. Ook na tien dagen is het vuur in de opslag bij Proletarsk nog altijd niet gedoofd.

    Inmiddels was er afgelopen nacht een aanval met een drone op een olieopslag bij de stad Kotelnitsj in de Russische provincie Kirov. De afstand vanaf de Oekraïense grens is maar liefst 1.150 kilometer. Volgens gouverneur Alexander Sokolov raakte niemand gewond. Er is schade, maar geen brand.

    Bronnen: The Moscow Times, Censor.net

    Rusland anticipeert op aanvallen met ATACSM

    Rusland vreest de ATACMS-raketten en heeft daarom 90 procent van z'n gevechtstoestellen en bommenwerpers verplaatst naar militaire vliegvelden die buiten het bereik zijn van deze raketten. De Wall Street Journal zegt deze informatie verkregen te hebben van een bron bij de Amerikaanse militaire inlichtingendienst.

    Het bereik van de ATACMS-raketten is 300 kilometer. Oekraïne beschikt over ATACMS, maar mag die van de Verenigde Staten nog altijd niet gebruiken tegen militaire doelen op Russisch grondgebied. Oekraïne dringt daar wel steeds op aan en de Russen verwachten kennelijk dat die toestemming er op enig moment wel zal komen. 

    Tegelijkertijd zegt de bron uit de militaire inlichtingendiensten tegen de Amerikaanse krant dat het inzetten van de ATACMS tegen doelen op Russisch grondgebied slechts beperkt resultaat zullen hebben. Oekraïne zou meer hebben aan in eigen land gemaakte drones, waarmee in de afgelopen maanden de nodige succesvolle aanvallen zijn uitgevoerd.

    De Verenigde Staten zou de productie van ATACMS-raketten hebben opgevoerd, desondanks kan Oekraïne maar rekenen op een beperkt aantal van deze raketten.

    Bron: Oekrajinska Pravda, foto: Wikipedia

    ISW: Russen komen steeds dichterbij Pokrovsk

    Het Russische leger heeft volgens het Institute for the Study of War (ISW) aanzienlijk terreinwinst geboekt bij Pokrovsk doordat de Oekraïense troepen zich op een aantal plekken ten zuidoosten van de stad in de provincie Donetsk hebben teruggetrokken. 

    Geolocatie op basis van beelden van gisteren heeft aangetoond dat de Russen twee kilometer zijn opgerukt in Novohrodivka, in het bijzonder langs de Doebininastraat. Daaruit kan de conclusie getrokken worden dat de Russische troepen nu ook posities hebben ingenomen in het centrum van dit stadje. Ook zouden de Russen beperkt terreinwinst hebben gemaakt in Hrodivke en hebben ze Kalinove veroverd.

    Het ISW wijst nogmaals op het belang dat het Kremlin hecht aan het veroveren van de stad Pokrovsk, als tegenwicht voor het succesvolle Oekraïense offensief in de Russische provincie Koersk. Daarom worden geen troepen weggehaald bij Pokrovsk om Koersk te verdedigen.

    Bron: ISW

    dinsdag 27 augustus 2024

    Loekasjenko zegt dat het Westen aan hem trekt

    De Wit-Russische president Alexander Loekasjenko zegt dat 'van alle kanten' druk op hem wordt uitgeoefend om Rusland de rug toe te keren. 'Vecht samen met Oekraïne tegen Rusland. Laat NAVO-troepen toe aan de grens bij Smolensk. Het zijn voorstellen waartegen ik in 99 procent van de gevallen niet in mee kan gaan', zou Loekasjenko vandaag naar buiten hebben gebracht op een bijeenkomst van de Nationale Onderwijsraad. 

    Zoals vaker gaf Loekasjenko geen duidelijkheid over wie hem zulke voorstellen heeft gedaan. Wel zei hij dat de Wit-Russen een moeilijke tijd doormaken. 'Ik heb het dan niet over het feit dat ten zuiden van ons land een oorlog woedt, maar over wat die gekken in het Westen voor ons in petto heeft. Daar moeten we rekening mee houden.'

    Loekasjenko blijft sowieso onduidelijk over wat hem beweegt. Afgelopen weekeinde ontstond onrust in Oekraïne over een flinke Wit-Russische troepenopbouw inclusief huurlingen van de Wagner Groep aan de grens met Oekraïne. Een oefening, aldus Wit-Rusland. Maar in Oekraïne vinden ze het maar verdacht, zeker ook omdat bij een invasie vanuit het noorden zoals in februari 2022 opnieuw veiligheid van de kerncentrale van Tsjernobil in het geding is. 

    Bron: Oekrajinska Pravda

    Situatie in kerncentrale Koersk 'vrijwel normaal'

    Directeur Rafael Grossi van de internationale 
    nucleaire waakhond IAEA kreeg vandaag tijdens een bezoek aan de kerncentrale bij de Russische stad Koersk restanten van drones voorgeschoteld. Ook zouden hem de gevolgen van inslagen zijn getoond. Het bracht Grossi er vervolgens toe om te waarschuwen voor de risico's die het Oekraïense offensief in de provincie Koersk met zich meebrengt. Het Oekraïense leger bevindt zich overigens op tientallen kilometers afstand van de kerncentrale.

    Grossi kon op een persconferentie voor Russische nieuwsmedia niet anders dan constateren dat de situatie in de kerncentrale 'vrijwel normaal' is. De centrale heeft twee reactoren van het type RBMK, zonder overkoepelende bescherming zoals moderne kerncentrales wel hebben. 'Zonder die bescherming is de kerncentrale bijzonder kwetsbaar', aldus Grossi.

    Rusland zegt zich zorgen te maken om de veiligheid van de kerncentrale. President Vladimir Poetin en andere regeringsfunctionarissen beweerden al dat het Oekraïense leger pogingen heeft gedaan om de centrale in handen te krijgen, zoals de Russen zelf hebben gedaan met de kerncentrale Zaporizja bij de Oekraïense stad Enerhodar. 

    Bron: The Kyiv Independent

    Oekraïense F-16's hebben modernste EW-software

    De F-16 gevechtsvliegtuigen die Oekraïne inmiddels heeft ontvangen zijn uitgerust met de modernste technologie. Dat is het werk van het gespecialiseerde 68e Electronic Warfare Squadron van de Amerikaanse luchtmacht, die daarbij samenwerkte met de Deense en Noorse luchtmacht. 

    De aan Oekraïne geleverde F-16's van Nederland en Denemarken hebben nu software aan boord die andere F-16's nog niet hebben, ook niet de Amerikaanse. Ze zijn daarmee de nieuwste Russische middelen voor elektronische oorlogsvoering de baas. Oekraïne is inmiddels ook officieel klant van de servicedienst van het Amerikaanse 68e Squadron, waardoor updates van de nu aangebrachte software automatisch beschikbaar komen.

    De eerste Oekraïense F-16's hebben hun waarde gisteren bewezen, zei president Volodimir Zelenski vandaag. 'Ze hebben een aantal raketten en drones uit de lucht weten te schieten tijdens de grootschalige aanval. We zijn onze bondgenoten dankbaar. Helaas hebben we nog maar enkele F-16's, maar meer piloten zijn inmiddels in opleiding.' Naar verluidt hebben Nederland en Denemarken de eerste zes F-16's recentelijk afgeleverd.

    Bron: Oekrajinska Pravda

    Oekraïne test zelfontwikkelde ballistische raket

    Na de geslaagde eerste aanval met een Paljanitsja raketdrone heeft Oekraïne nu ook een succesvolle test uitgevoerd met de eerste zelfontworpen ballistische raket. President Volodimir Zelenski hield het bij deze korte mededeling op een persconferentie, enkel omdat hij iedereen wilde laten weten 'hoe onze mensen bij de defensiebedrijven 24/7 aan het werk zijn'. 

    Na de bekendmaking dat Oekraïne de raketdrone - of is het droneraket? - heeft, hintte de president al op de ontwikkeling van een eigen lange-afstandsraket. Daartoe werd besloten omdat de Westerse bondgenoten, met de Verenigde Staten als beslissende partij, nog altijd geen toestemming hebben gegeven om lange-afstandsraketten af te vuren op militaire doelen op Russisch grondgebied.

    Zelenski kondigde ook aan dat hij volgende maand een plan presenteert aan de Amerikaanse president Joe Biden, bestaande uit vier onderdelen die Oekraïne de overwinning moeten brengen in de oorlog met Rusland. Ook de presidentskandidaten Kamala Harris en Donald Trump krijgen het plan voorgelegd. 

    De vier onderdelen zijn het offensief in de Russische provincie Koersk, het verkrijgen van een strategische positie in de wereldwijde veiligheidsstrategie, een stevig diplomatiek pakket om Rusland te dwingen te stoppen met de oorlog en tenslotte de economische positie van Oekraïne. 

    Bron: Oekrajinska Pravda, foto: website president

    Twee doden bij raketaanval op hotel in Krivii Rih

    Bij een raketaanval op een hotel in de stad Krivii Rih zijn gisteravond twee mensen om het leven gekomen. Vijf mensen raakten gewond, een van hen is in kritieke toestand. Er worden nog altijd twee mensen vermist. Mogelijk liggen ze onder het puin. Vier hoge flatgebouwen en zes winkels werden vernield bij de aanval.

    In de stad Zaporizja vielen twee doden en raakten vier mensen gewond bij een Russische aanval met een drone. Ook elders in de provincie Zaporizja waren aanvallen met drones, zeven in totaal. Hier was alleen materiële schade. 

    Vanmorgen vroeg stegen meerdere Tu-95 strategische bommenwerpers op vanaf de Russische luchtmachtbasis Engels. 

    Bron: Oekrajinska Pravda

    maandag 26 augustus 2024

    Zelenski belooft vergelding voor Russische aanval

    Rusland kan rekenen op een Oekraïense vergelding voor de grootschalige aanval met raketten en drones, waarbij zeker 7 mensen om het leven zijn gekomen en 49 gewond raakten. Dat beloofde president Volodimir Zelenski in zijn dagelijkse videoboodschap. Hij sprak er uitgebreid over met generaal Oleksandr Sirski, de opperbevelhebber van het leger.

    Op zijn beurt sprak Sirski over de gevolgen van de Russische aanval met generaal Christopher Cavoli, de commandant van de NAVO-troepen in Europa. Joseph Borrell, de Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken van de EU, wil dat het verbod op het inzetten van lange-afstandswapens tegen Rusland wordt opgeheven. Hij kondigde aan dat hij dat donderdag aan de orde wil stellen tijdens een overleg van de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen. Daarbij is ook de Oekraïense minister Dmitro Koeleba aanwezig.

    Volgens luchtmachtcommandant Mikola Oleshtsjoek vielen de Russen aan met 127 raketten en 109 drones. Zijn luchtmacht wist 102 raketten en 99 drones voortijdig uit de lucht te schieten, maar kon niet voorkomen dat opnieuw grote schade werd aangericht aan de Oekraïense energievoorziening. 
    De waterkrachtcentrale bij de hoofdstad Kyiv liep schade op, wat meteen leidde tot speculaties dat de stuwdam in de Dnipro zou kunnen doorbreken. Daarvan is geen sprake, hebben de autoriteiten laten weten.  

    Bronnen: Oekrajinska Pravda, Ukrinform

    'Object' 25 kilometer in het Poolse luchtruim

    Een onbekend 'vliegend object' is vanmorgen 25 kilometer op Pools grondgebied doorgedrongen. Dat gebeurde om kwart voor zeven vanochtend vanuit de Oekraïense provincie Lviv. Het 'object' werd waargenomen door drie radarstations, maar kon vanwege de slechte weersomstandigheden niet worden geïdentificeerd. 

    Woordvoerder Jacek Goryszewski van het Operationele Commando van de Poolse luchtmacht zei tegen het persagentschap Reuters dat het 'vermoedelijk een drone betrof, op basis van zowel het afgelegde traject als de snelheid nemen we aan dat het geen raket is geweest'. Verondersteld wordt dat het 'object' is neergekomen bij het dorpje Tyszowce in het zuidoosten van Polen. Hier wordt door een honderdtal soldaten gezocht. 

    In november 2022 kwam tijdens een grote luchtaanval een raket neer in een Pools grensdorpje. Hierbij kwamen twee inwoners om het leven. Onderzoek wees uit dat het een verdwaalde Oekraïense raket was geweest die was afgeschoten om een Russische raket uit te schakelen. 
    Afgelopen december kwam opnieuw een raket in het Poolse luchtruim, ditmaal ging het om een Russische raket. 

    Bron: The Kyiv Independent

    Schade aan flatgebouwen in Saratov en Engels

    Brokstukken van door de Russische luchtafweer neergeschoten Oekraïense drones hebben vernielingen aangericht aan twee hoge flatgebouwen in de steden Saratov en Engels. Een vrouw raakte ernstig gewond. Ook andere bewoners van het
    appartementencomplex Volga Sky raakten gewond. Volgens het Russische ministerie van Defensie wordt het militaire vliegveld Engels geregeld belaagd door Oekraïense drones. 

    Hier zijn de Tu-95 strategische bommenwerpers gestationeerd waarmee de Russische luchtmacht Oekraïne ook vanmorgen heeft aangevallen. Aangenomen mag worden dat de drones vanochtend ook onderweg waren naar deze vliegbasis die op 900 kilometer van de Oekraïense grens ligt.

    Acht dagen na de Oekraïense aanval met drones op de olieopslag bij het Russische stadje Proletarsk is de brand nog steeds niet onder controle. Volgens de Russischtalige uitzending van Radio Liberty is een nieuwe brandhaard ontdekt, mogelijk bij de uiterst explosieve kerosinetanks. 

    Bronnen: The Moscow Times, Oekrajinska Pravda, foto Volga Sky: TASS

    Rusland valt aan met meer dan honderd raketten

    De gele routes zijn van de drones, de groene van ballistische
    raketten, de blauwe van de Kalibr-kruisraketten
     en de paarse van CH-101 kruisraketten 
    Rusland heeft Oekraïne afgelopen nacht en vanmorgen aangevallen met meer dan honderd raketten en ook nog zo'n honderd drones. Er zijn zeker vier doden en tientallen gewonden, terwijl de materiële schade enorm is in de vijftien getroffen provincies. 

    President Volodimir Zelenski noemt het een van de meest verwoestende aanvallen. 'Zoals bij de meeste Russische aanvallen is het vooral weer de elektriciteitsvoorziening in ons land, van Charkiv en Kyiv naar Odesa en de westelijke provincies.' 

    Zelenski spreekt van een 'verachtelijke aanval' en noemt de Russische president Vladimir Poetin 'een zieke creatuur die alleen dingen voor elkaar kan krijgen omdat de wereld hem z'n gang laat gaan'. Om vervolgens opnieuw uit te halen naar de landen waarvan de leiders zeggen dat ze willen helpen maar ondertussen op hun handen blijven zitten. 'Iedere leider, iedere bondgenoot weet wat er nodig is om deze oorlog te beëindigen, met een eerlijke uitkomst.'

    Bron: Oekrajinska Pravda

    Rusland valt energienetwerk in heel Oekraïne aan

    Oekraïne maakt opnieuw moeilijke uren door. In de nacht waren er Russische aanvallen met drones en vanochtend werden talloze raketten afgevuurd. Vooral de energievoorziening in het hele land werd opnieuw bestookt. Volgens Energieminister Herman Haloestsjenko is de situatie 'moeilijk' en is er in het hele land sprake van stroomuitval.
     
    Er zouden minstens vier doden zijn gevallen, voor zover nu bekend, onder meer in Zaporizja en Dnipropetrovsk. In de stad Loetsk werd een hoog flatgebouw geraakt. Daarbij kwam iemand om het leven.

    Voor het eerst sinds het uitbreken van de oorlog werd ook de westelijke grensprovincie Transkarpatië aangevallen. De Oekraïense luchtafweer wist op de grens met de provincie Lviv een raket uit de lucht geschoten. In de hoofdstad Kyiv hebben duizenden hun toevlucht gezocht tot de metrostations. 

    Bron: RBC-Ukraine

    zondag 25 augustus 2024

    Zelenski wil vredesoverleg wel in India, maar...

    President Volodimir Zelenski voelt er wel voor om het tweede internationale vredesoverleg in het mondiale Zuiden te houden, specifieker nog in India. Maar hij verbindt er wel voorwaarden aan, zegt hij in een interview met Indiase nieuwsmedia naar aanleiding van het bezoek dat premier Narendra Modi twee dagen geleden aan Kyiv bracht.

    'Ik vind dat het tweede vredesoverleg in het mondiale Zuiden moet zijn. We spreken er over met onder meer Saoudi-Arabië, Quatar en Turkije. Ik heb het er ook met premier Modi over gehad. Maar voor mij staat vast dat het overleg niet kunnen houden in een land dat de slotverklaring van het eerste vredesoverleg in Zwitserland niet heeft ondertekend. We doen daar niet moeilijk over, maar het blijft een voorwaarde.'

    Zelenski besprak met Modi ook alle punten van de slotverklaring. 'Waaronder die over de kinderen. Er is een aantal landen dat ons wil helpen de naar Rusland en de door Rusland bezette gebieden ontvoerde kinderen terug te brengen. We kunnen daar alle hulp bij gebruiken en we zouden het toejuichen als India ons hierbij gaat helpen. Het brengt de neutraliteit van India niet in gevaar.' 

    De Oekraïense president wees premier Modi er ook op dat in de slotverklaring niet over het leveren van wapens wordt gesproken. 'Daarom denk ik dat India een of meerdere punten er uit kan pikken en daar een eigen visie op los kan laten. Wij willen daar altijd het gesprek over aan gaan.'

    Een ander heikel punt vormt de Russische olie. Zelenski: 'Als India stopt met het importeren van die olie, dan heeft Poetin een groot probleem.'

    Bron: Oekrajinska Pravda, foto: website president

    Kritiek paus op uitsluiting van Russische kerk

    Paus Franciscus heeft de wet bekritiseerd waarmee Oekraïne de Oekraïens-orthodoxe kerk van het Moskouse patriarchaat wil dwingen om de banden met Rusland te verbreken. 'Ik vrees voor de vrijheid van godsdienst. Niemand doet kwaad door te bidden, ware gelovigen zullen ook altijd voor iedereen bidden', aldus de paus.

    Iedereen moet kunnen bidden in de kerk van zijn of haar keus. 'Geen enkele christelijke kerk mag worden verboden, direct of indirect. De overheid moet zich niet met geloofszaken bemoeien.' De paus zei dat hij zich nog altijd ernstig zorgen maakt om de oorlog in Oekraïne en hij riep iedereen op te bidden voor een spoedig einde.

    Het Oekraïense parlement nam afgelopen week een wet aan die de Oekraïens-orthodoxe kerk van het Moskouse patriarchaat negen maanden de tijd geeft om de banden met Rusland te verbreken. De wet heeft het over 'kerken met banden met Rusland', maar is overduidelijk gericht op die ene kerk waarvan in de afgelopen 2,5 jaar al tientallen priesters zijn opgepakt en veroordeeld wegens haatzaaier of erger. De wet is gisteren door president Volodimir Zelenski geratificeerd.

    Metropoliet Epifani van de Oekraïense orthodoxe kerk heeft de parochianen van het Moskouse patriarchaat opgeroepen om over te stappen naar zijn kerk, zoals sinds 2019 al veel parochies hebben gedaan.

    Bron: Oekrajinska Pravda

    Dode, vijf journalisten gewond bij raketaanval

    Een Britse journalist van het Britse persagentschap Reuters is afgelopen nacht gedood bij een Russische raketaanval op het Sapphire Hotel in de stad Kramatorsk. Hij werd vanmiddag gevonden in het puin. Ook raakten vier journalisten van Reuters gewond.
     Ze zijn afkomstig uit Oekraïne, de Verenigde Staten, Letland en Duitsland. Ook twee jonge Oekraïense vrouwen raakten gewond in hun woning dichtbij het getroffen hotel.

    Bron: Oekrajinska Pravda

    Russen houden stand in asfaltfabriek Vovtsjansk

    Russische soldaten verschansen zich al sinds mei op het terrein van een asfaltfabriek bij het stadje Vovtsjansk in het noorden van de provincie Charkiv. Volgens woordvoerder Vitalli Sarantsjev van het Oekraïense leger waren het er aanvankelijk veertig, maar inmiddels zijn er doden en gewonden. 

    'Ik ga geen exacte aantallen geven, daar heb ik zo mijn reden voor', aldus Sarantsjev in een interview met de publieke omroep. De Russische soldaten daar worden met drones voorzien van water, munitie en medicijnen voor de gewonden. Ze zouden zich kunnen overgeven, maar blijven strijdbaar. 

    Het Russische leger viel begin mei de provincie Charkiv binnen en wist daarbij snel terrein te winnen. De hevigste strijd was om het stadje Vovtsjank, dat aanvankelijk voor een groot deel in Russische handen viel. Later werden ze teruggedrongen. Inmiddels is het Oekraïense leger aan een tegenoffensief begonnen in Charkiv, waarvan het resultaat nog maar moet worden afgewacht.

    Bron: Oekrajinska Pravda

    'Rusland wil alleen praten na aanval op Moskou'

    Rusland zal alleen overwegen om te gaan onderhandelen als het beseft dat Oekraïne in staat is om Moskou en Sint Petersburg te bedreigen. Oekraïense regeringsfunctionarissen zeggen tegen Britse krant The Guardian dat bij wijze van demonstratie een enkele aanval op een militair doel nabij de Russische hoofdstad met de Frans-Britse Storm Shadow aantoont dat ook Moskou niet veilig is.

    De Oekraïense regering blijft vragen om toestemming om met Westerse lange-afstandswapens doelen in het Russische achterland aan te vallen. The Guardian noemt het 'een strategie met een hoogrisico'. Zo denkt de Amerikaanse regering er nog altijd over, want die is tegen. 

    De Storm Shadow is ontwikkeld door Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. De raketten worden geproduceerd door gezamenlijke Europese onderneming MBDA, met ook Italiaanse deelneming. Een aantal onderdelen komen uit de Verenigde Staten, waardoor de toestemming nodig is van het Witte Huis om er doelen in Rusland aan te vallen. 

    De Oekraïense president Volodimir Zelenski meent dat de reactie vanuit het Kremlin op het offensief in de provincie Koersk aangeeft dat in het Westen te veel rekening wordt gehouden met de 'rode lijn' waarmee het Kremlin steeds heeft gedreigd. Er wordt gesproken van 'de situatie' in Koersk en de reactie op het offensief heet een 'anti-terroristische operatie'.

    Intussen blijft Rusland Oekraïne aanvallen. Opperbevelhebber Oleksandr Sirski zei afgelopen week dat Rusland sinds begin dit jaar al 9.590 raketten en 13.997 drones op doelen in Oekraïne had ingezet, warbij 6.203 burgerdoelen en 5.676 militaire doelen werden geraakt.

    Bron: Oekrajinska Pravda

    zaterdag 24 augustus 2024

    Oekraïne werkt ook aan lange-afstandsraketten

    Oekraïne werkt aan het ontwikkelen van nieuwe raketten. 'Voor zeer lange afstanden', zei president Volodimir Zelenski vanmiddag op een persconferentie met de Poolse president Andrzej Duda en de Litouwse premier 
    Ingrida Šimonytė die op bezoek waren in Kyiv.

    'Helaas zijn sommige van onze bondgenoten wel erg traag met hun besluitvorming en het leveren van de wapens waarom we zitten te springen. Laten we samen werken aan oplossingen en er voor zorgen dat we deze oorlog gaan winnen. Daarvoor hebben we nog altijd de vastberadenheid van onze bondgenoten nodig', aldus Zelenski.

    Van opgeven kan geen sprake zijn, merkte de Oekraïense president op. 'Deze oorlog kan alleen eindigen als we de bezette gebieden terug hebben en we ons kunnen wapenen tegen nieuwe nieuwe aanvallen vanuit Rusland. We willen dit door diplomatie bereiken om meer bloedvergieten te voorkomen, maar als het niet anders kan dan moeten we doorvechten. En als onze bondgenoten ons onverhoopt in de steek laten in de strijd tegen Poetin's agressie, dan zullen we er alles aan doen zodat ons leger de Russen uit ons land kan verjagen.'

    Bronnen: RBC-Ukraine, Oekrajinska Pravda, foto: website president

    'Er komen verschillende signalen uit Rusland'

    Poetin belooft Rusland stabiliteit. Op een
    billboard met op de achtergrond het nog
    altijd brandende oliedepot in Proletarsk.
    Er komen verschillende signalen van Russische overheidsfunctionarissen met betrekking tot de oorlog in Oekraïne. Volgens het Britse ministerie van Defensie laten sommige overheidfunctionarissen weliswaar weten dat het tijd wordt om te onderhandelen, maar anderen zijn juist nog sterk gemotiveerd om de oorspronkelijke doelstellingen van het Kremlin te behalen in wat de Russen de 'speciale militaire operatie' noemen.

    Het ministerie haalt daarbij een verklaring aan van de voormalige vicepremier Dmitri Rogozin die onlangs nog riep dat Oekraïense boeken vernietigd moeten worden en dat alles wat Oekraïens is tot de grond toe afgebrand moet worden. Rogozin voegde er aan toe dat vrede met Oekraïne hetzelfde is als 'een zekere dood voor onze kinderen'.

    'Zulke opmerkingen passen in een lange traditie van anti-Oekraïens sentiment bij vooraanstaande Russen', aldus het Britse ministerie. 'Ze ondermijnen en bedreigen de Oekraïense identiteit en cultuur. Dat is ook hun belangrijkste motief om oorlog te voeren. Daar staat tegenover dat Rusland ook wel zegt te willen onderhandelen, zoals Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov op 1 juli nog herhaalde.'

    De Britse minister John Healey van Defensie publiceerde vandaag ter gelegenheid van Oekraïne's Onafhankelijkheidsdag een opiniestuk waarin hij betoogt dat het verrassingsoffensief in de Russische provincie Koersk heeft aangetoond dat Oekraïne de oorlog kan winnen.

    Bron: Oekrajinska Pravda

    115 Oekraïense krijgsgevangenen teruggehaald

    Bij een nieuwe gevangenenruil zijn 115 Oekraïense krijgsgevangenen teruggekeerd. Het gaat om soldaten van de Nationale Garde, de landstrijdkrachten, de marine en de grensbewaking. Deze 55e gevangenenruil met Rusland kwam tot stand door bemiddeling van de Verenigde Arabische Emiraten.

    Alle teruggekeerde soldaten waren dienstplichtigen. Sommigen van hen werden al meer dan twee jaar gevangen gehouden in Rusland. Zes officieren bewaakten ten tijde van de Russische invasie de kerncentrale van Tsjernobil, 50 soldaten behoorden tot de verdedigers van de staalfabriek Azovstal in Marioepol. De meeste teruggekeerde gevangenen kampen met gezondheidsproblemen door de slechte behandeling die ze tijdens hun gevangenschap kregen.

    Ook Rusland kreeg vandaag 115 krijgsgevangenen terug. Het gaat vooral om jonge dienstplichtigen die in de afgelopen twee weken tijdens het Oekraïense offensief in de Russische provincie Koersk gevangen zijn genomen. Of ze een warm welkom in Rusland hebben gekregen, valt te betwijfelen. Ze waren nauwelijks voorbereid op de strijd en velen van hen gaven zich zonder slag of stoot over.

    Bron: Oekrajinska Pravda

    Paljanitsja droneraket gaat Rusland verrassen

    Oekraïne heeft een nieuw wapen ingezet bij een aanval eerder vandaag tegen het Russische leger. Het is de Paljanitsja droneraket, vanmiddag gepresenteerd door president Volodimir Zelenski die sprak van een 'volstrekt nieuw wapen'. Hij zei er niet bij welk Russisch militair doel is geraakt, maar mogelijk was het een opslagplaats voor munitie bij de plaats Ostrogozhsk in de provincie Voronezh, op 115 kilometer van de Oekraïense grens. Hier ging meer dan 5.000 ton munitie en raketten de lucht in.

    De Paljanitsja is een drone met een raketmotor die daarmee aanzienlijk sneller is dan gebruikelijk bij drones die vaak 'brommer' worden genoemd. Twintig Russische militaire vliegvelden vallen binnen het bereik van de nieuwe droneraket die aanzienlijk goedkoper is dan raketten met een vergelijkbare prestatie. President Zelenski zei bovendien dat gestreefd wordt naar nóg lagere productiekosten.

    'Het is onze nieuwe wraak tegenover de agressor. De vijand is verslagen. Ik dank iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt: de ontwikkelaars, producenten en onze soldaten. Ik ben trots op jullie. Dit wordt een uitdaging voor Rusland. Het wordt nog moeilijker voor ze om uit te vinden waardoor ze precies zijn geraakt, door een raket of een drone. De Paljanitsja is namelijk moeilijk te onderscheppen.'

    Een Paljanitsja is trouwens een typisch Oekraïens broodje. De naam is moeilijk uit te spreken voor Russen, een manier om ze te ontmaskeren met een shibboleth, zoals in de Tweede Wereldoorlog gebeurde met Duitse spionnen door ze 'Scheveningse scheepsbeschuit' te laten zeggen.

    Bron: Oekrajinska Pravda

    Zelenski: 'Wie ons kwaad doet, krijgt dat terug'

    President Volodimir Zelenski sprak vanochtend op de 33e Onafhankelijkheidsdag zijn dank uit aan alle Oekraïners en buitenlanders die de onafhankelijkheid van het land verdedigen. Om er aan toe te voegen dat 'wie het kwaad over ons brengt daarvan de vruchten kan plukken in eigen land', een duidelijke verwijzing naar het Oekraïense offensief in de Russische provincie Koersk en de succesvolle aanvallen op militaire doelen in het agressieve buurland. 'Degene die van ons land een bufferzone wilde maken, moet nu nadenken hoe hij kan voorkomen dat zijn eigen land een bufferfederatie  wordt.'

    De dertien minuten durende video met Zelenski's toespraak werd opgenomen aan de oever van de rivier Psel in de provincie Soemi, op slechts enkele kilometers van de Russische grens. 'De grens tussen Oekraïne en de onderdrukking, tussen leven en dood. De grens tussen een onafhankelijk Europees land en het agressiefste land ter wereld.' 

    '33 jaar geleden ontstond een herboren Oekraïne, en vandaag de dag wint Oekraïne de harten van iedereen. Dat geeft ons moed. We laten de wereld zien dat het niet nodig is om bang te zijn voor Poetin. We laten zien dat met terroristen in de 21e eeuw wordt afgerekend in Den Haag en niet in Valdai (waar Poetin's residentie is). Niemand vraagt zich tegenwoordig nog af waar Oekraïne ligt, maar zegt dat Oekraïne moet winnen.'

    Bron: Oekrajinska Pravda, foto: website president

    vrijdag 23 augustus 2024

    Rusland in problemen door meer droneaanvallen

    Het brandstofdepot in Rostov staat al zes dagen in brand.
    De Oekraïense aanvallen met drones op militaire doelen ver in Rusland vormen een probleem voor de Russische luchtmacht die genoodzaakt is om vliegtuigen en luchtafweersystemen verder weg van de frontlijn te plaatsen om uitschakeling te voorkomen. Er is schade, maar in strategisch opzicht niet significant, aldus de Wall Street Journal.

    'Maar Rusland kan dit natuurlijk niet toestaan', zegt Justin Bronk, als senior onderzoeker verbonden aan het Royal United Services Institute in Londen. Hij constateert dat het weghalen van vliegtuigen en luchtafweer voor Oekraïne nieuwe kansen biedt om doelen dichterbij de frontlijn aan te vallen.

    Het verplaatsen van vliegtuigen heeft er intussen wel toe geleid dat de Russische aanvallen met zweefbommen zijn afgenomen. Oekraïne haalde eerder met zweefbommen uitgeruste vliegtuigen uit de lucht, maar daarvoor was het wel nodig om luchtverdedigingssystemen dichterbij de frontlijn te plaatsen, met alle risico's die daaraan verbonden zijn.

    Douglas Barrie, senior onderzoeker van het International Institute for Strategic Studies in Londen, zegt dat de drones weliswaar geen vervanging zijn van de lange-afstandsraketten die Oekraïne graag wil inzetten. 'Maar ze zijn niet alleen effectief als ze hun doel raken, maar zelfs als ze uit de lucht worden geschoten. Het zet de Russen aan het denken.'

    Op vrijdag 16 augustus viel Oekraïne het militaire vliegveld Savaslejka aan in de Russische provincie Nizjni Novgorod. Daarbij zouden een MIG-31 gevechtsvliegtuig en twee Il-76 vrachtvliegtuigen zijn vernield. Ook zou er schade zijn toegebracht aan vijf andere vliegtuigen, waarschijnlijk MIG-31's. 

    Afgelopen zondagnacht werd een grote opslagplaats met dieselolie en kerosine voor de Russische luchtmacht in de provincie Rostov aangevallen met drones. Er brak een grote brand uit die ook na zes dagen nog woedt. 

    In de nacht van woensdag op donderdag viel Oekraïne met drones opslagplaatsen met zweefbommen en brandstoffen aan op de luchtmachtbasis Marinovka in de Russische provincie Volgograd. 

    Bron: Oekrajinska Pravda, foto: Radio Svoboda

    Leger ontkomt aan omsingeling bij Pokrovsk

    Het Oekraïense leger heeft zich teruggetrokken van posities ten zuidoosten van de stad Pokrovsk om een omsingeling door Russische troepen te voorkomen. Het Institute for the Study of War (ISW) stelt op basis van geolocatie vast dat de Russen het dorp Ptitsje ten zuidoosten van Pokrovsk hebben veroverd en daarna verder naar het zuiden zijn getrokken waar ze nu de oostelijke over van het Karlivske-reservoir controleren. 

    Russische troepen zijn in de afgelopen weken opgeschoven richting de snelweg E-50 van Donetsk naar Pokrovsk. Daarbij dreigden ze de Oekraïense troepen daar in te sluiten, wat tot een terugtrekking leidde. Enkele Oekraïense commandanten hebben bovendien aan het persagentschap AP toegegeven dat nieuwe rekruten in een aantal gevallen hun posities hebben verlaten onder Russische druk.

    Het Britse opinieweekblad The Economist meldt dat Pokrovsk een 'nieuwe, akelige fase van de oorlog' te wachten staat. Rusland ziet het veroveren van de stad in de provincie Donetsk als een strategisch doel, omdat Prokrovsk een 'springplank' kan zijn voor een aanval op de stede Dnipro en Zaporizja.

    Het stadsbestuur en de politie zijn intussen vertrokken uit Prokrovsk, twee grote supermarkten zijn gesloten. Overgebleven inwoners staan in de rij bij banken en pensioenkantoren. Gezinnen met kinderen worden sinds dinsdag verplicht geëvacueerd uit de stad. Inwoners vinden dat ze in de steek worden gelaten.

    'Oekraïense commandanten verschillen in hun uitleg waarom de Russen oprukken. Sommigen zeggen dat er niet genoeg munitie is en de vijand over tienmaal zoveel beschikt. Anderen wijzen op de Russische aanpak met aanvallen op beperkte schaal van de infanterie in combinatie met zweefbommen en nieuwe vormen van elektronische oorlogvoering. Maar uitputting en een tekort aan mankracht lijken aan de basis te staan van het instorten van de Oekraïense verdediging', aldus The Economist.

    Bronnen: ISW, Oekrajinska Pravda

    donderdag 22 augustus 2024

    Oekraïne vreest voor Russische rakettenregen

    Er wordt rekening gehouden met Russische raketaanvallen op grote schaal als Oekraïne morgen en zaterdag de Dag van de Oekraïense vlag en de Onafhankelijkheidsdag viert. De Nationale Politie roept iedereen op om het luchtalarm serieus te nemen en een schuilplek te zoeken, maar ook om verdachte voorwerpen niet aan te raken en de politie te waarschuwen als zich ongeregeldheden voordoen. De politie gaat op beide nationale feestdagen intensiever patrouilleren. 

    De Amerikaanse ambassade heeft vandaag gewaarschuwd voor Russische raketaanvallen en Amerikaanse staatsburgers aangeraden het land te verlaten op de 33e Onafhankelijkheidsdag van Oekraïne. 

    Bron: RBC-Ukraine

    Veerboot naar de Krim gezonken na raketaanval

    De veerboot Conro Trader staat in brand na een Oekraïense raketaanval. Dat melden Russische nieuwssites en Telegramkanalen. De roll on roll off veerboot kan 36 treintanks met brandstoffen vervoeren, maar ditmaal waren het er 'slechts' 30. De inmiddels gezonken Conro Trader bevond zich in de haven van Kavkaz in de Russische provincie Krasnodar. Er zijn beelden van een flinke rookwolk. De Krimbrug is tijdelijk gesloten voor verkeer. 

    Bron: Oekrajinska Pravda