zaterdag 8 juni 2019

Kandidaat-senator Forum: MH17 kan ook schuld zijn van 'een of andere Oekraïense gek'

Toine Beukering, binnenkort Eerste Kamerlid voor Forum voor Democratie, zegt vandaag in een interview met De Telegraaf Oekraïne achter het neerschieten van vlucht MH17 kan zitten. De voormalige brigadegeneraal meent dat het heel best ''door Oekraïense gekkies'' verantwoordelijk kan zijn geweest voor de aanslag in juli 2014 waarbij alle 298 inzittenden van het toestel van Malaysian Airlines om het leven kwamen, onder wie 193 Nederlanders.

Uit onafhankelijk juridisch onderzoek van het Joint Investigation Team (JIT) blijkt dat het vliegtuig is neergeschoten met een BUK-raket die afkomstig is van de 53e raketafweerbrigade uit het Russische Koersk, onderdeel van de Russische krijgsmacht. Het onderzoekscollectief Bellingcat kwam eerder al tot dezelfde conclusie.

Dat niet Rusland, maar Oekraïne gezien wordt als de dader van de aanslag op MH17 is een theorie die Rusland actief is verspreid. In de twee dagen na de vliegramp plaatsten Russische trollen meer dan 65.000 tweets waarin Oekraïne werd beschuldigd van het neerschieten van MH17, bleek pas nog uit onderzoek van De Groene Amsterdammer. Overigens hield ook partijleider Thierry Baudet van Forum voor Democratie in een verkiezingsdebat met premier Mark Rutte de mogelijkheid open dat niet Rusland, maar Oekraïne verantwoordelijk is geweest voor het neerschieten van vlucht MH17.

In het interview met De Telegraaf zegt Beukering ook dat hij gefascineerd was door de Holocaust omdat "de Joden - zo'n dapper strijdbaar volk - als makke lammetjes gewoon door de gaskamers werd gejaagd". Dat dat kon gebeuren, zou Beukering geïnspireerd hebben om het leger in te gaan.

De vergelijking met "makke lammetje" maakt Beukering vanwege het "weinig verzet" dat er in zijn ogen bij de Joden is geweest. Hij zegt in het interview dat hij met zijn opmerkingen niemand beledigt.

De 60-jarige Beukering is door Forum voor Democratie naar voren geschoven als de voorzitter van de nieuwe Eerste Kamer. Dat de partij en Beukering geen ervaring hebben in de senaat, is volgens de oud-militair geen probleem.

Bronnen: NU.nl, De Telegraaf

Geen opmerkingen: