zondag 30 juni 2019

Peiling: Joeri Bojko populairst als premierskandidaat

Wie maakt de meeste kans om na de parlementsverkiezingen van zondag 21 juli de nieuwe premier te worden? Joeri Bojko van het pro-Russische Oppositieplatform/Voor het Leven wordt het vaakst genoemd in een opiniepeiling van het onderzoeksbureau Rating, namelijk door 13 procent van de ondervraagden. Zijn partij staat ook tweede in de peilingen, overigens met een ruime achterstand op Dienaar van het Volk van president Volodimir Zelenski.

Joelia Timosjenko van de Moederlandpartij wordt door 11 procent gezien als de belangrijkste kandidaat voor het premierschap, gevolgd door huidig premier Volodimir Hrojsman die volgens 10 procent opnieuw de leiding van het kabinet verdient te krijgen. Bojko krijgt de meeste steun in het oosten van het land, Timosjenko in het westen, noorden en midden. Hrojsman moet het hebben van het westen en midden van het land.

Opvallend is het dat 55 procent van de ondervraagden vindt dat de volgende premier ruime politieke ervaring moet hebben, tegen 35 procent die liefst een nieuweling op deze belangrijke post ziet, eventueel zonder enige politieke ervaring zoals met president Zelenski het geval is.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: