donderdag 20 juni 2019

Koetsjma: 'Blokkade stopt pas na teruggeven genationaliseerde bedrijven'

Leonid Koetsjma.
Oud-president Leonid Koetsjma zegt dat er pas gesproken kan worden over het opheffen van de economische blokkade door Oekraïne van de bezette gebieden in de Donbas als de door de separatisten ingepikte bedrijven terug zijn gegeven. ''Dit is géén eenrichtingsverkeer, het moet van twee kanten komen'', legt hij uit.

De 80-jarige oud-president was vanwege zijn hoge leeftijd al gestopt als de belangrijkste onderhandelaar namens Oekraïne in Minsk, maar hij is door president Volodimir Zelenski terug gevraagd. Koetsjma heeft als opdracht meegekregen dat de 'nationalisatie' van Oekraïense bedrijven teruggedraaid moet worden en dat er dan wel valt te praten over de economische blokkade.

Rusland hamert op het opheffen van de blokkade die het de separatisten onmogelijk heeft gemaakt om nog handel te drijven met Oekraïne. De blokkade kwam tot stand na protesten van oorlogsveteranen die het niet konden verkroppen dat de separatisten nog altijd geld verdienden, vooral door steenkool naar Oekraïne te brengen. Rusland 'sponsort' de separatisten en er moet sinds de invoering van de economische blokkade steeds meer geld bij.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: