dinsdag 11 juni 2019

Zelenski maar kort bij zitting Constitutionele Hof

President Volodimir Zelenski.
President Volodimir Zelenski heeft de zitting van het Constitutionele Hof vanmorgen al weer snel verlaten, maar niet nadat hij in een korte toespraak het Hof had opgeroepen om een eerlijk oordeel te vellen over zijn decreet waarmee hij het parlement heeft ontbonden. Volgens Zelenski is dit besluit zonder meer rechtsgeldig. Hij wees op het geringe vertrouwen van het volk in het huidige parlement dat de rechters mee zouden moeten wegen.

Fedir Venislavski is als vertegenwoordiger van de president wel aanwezig bij de beraadslaging van het Constitutionele Hof. ''Ik verlaat de zittingszaal om te voorkomen dat ik straks het verwijt krijg dat ik door mijn aanwezigheid druk heb uitgeoefend op de rechters'', aldus Zelenski. Het is voor het eerst sinds Oekraïne onafhankelijk werd dat de president een zitting van het Constitutionele Hof bezoekt.

Van het besluit van het Hof hangt veel af. Wordt het ontbindingsbesluit als ongrondwettig beoordeeld, dan gaat er vrijwel zeker een streep door de parlementsverkiezingen op zondag 21 juli en wordt de oorspronkelijke datum - zondag 27 oktober - weer aangehouden. Dat uitstel kan leiden tot flinke verschuivingen in de politieke krachtsverhoudingen. De partij Holos van zanger Svjatoslav Vakartsjoek kan veel stemmen weg trekken bij Dienaar van het Volk van president Zelenski.

Er is een live stream van de zitting van het Constitutionele Hof.


Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: