woensdag 26 juni 2019

Rusland in volle glorie terug in Raad van Europa

De parlementaire vergadering van de Raad van Europa heeft een dag nadat Rusland het stemrecht werd teruggegeven ook de Russische vertegenwoordigers weer toegelaten. Er werd nog wel een geprobeerd om dat tegen te houden, maar dat was dus tevergeefs. Ook een motie waarin de annexatie van de Krim door Rusland werd veroordeeld haalde het niet.

Wat het wel haalde, waren 'aanbevelingen' aan Rusland om de 24 Oekraïense zeelieden vrij te laten die in november op de Zwarte Zee gevangen werden genomen, om de vier mannen die verdacht worden van het uit de lucht schieten van vlucht MH17 te laten berechten en om mee te werken aan het onderzoek naar de moord op de Russische activist Boris Nemtsov in Moskou. Niet dat dit wat uithaalt, want Rusland legt deze 'aanbevelingen' naast zich neer.

Rusland kan ook nog eens worden beloond voor het dwarse gedrag tegen alle internationale regels in, want Leonid Sloetski staat op de nominatie om vicevoorzitter van de Raad van Europa te worden. Sloetski is lid van de Doema, het Russische parlement. In maart vorig jaar kwam hij in opspraak nadat hij vrouwelijke journalisten had betast. De schuld legde hij bij de 'journalistenmeisjes' die onfatsoenlijk gekleed zouden zijn.

Mocht zijn benoeming doorgaan, dan maakt de Raad van Europa andermaal een slechte beurt voor een organisatie die zich zegt sterk te maken voor de mensenrechten.

Bronnen: Unian, NRC

Geen opmerkingen: