zaterdag 29 juni 2019

Denemarken blijft dwars liggen bij Nord Stream 2

Nord Stream 2 AG heeft het verzoek om toestemming voor de aanleg van de gaspijplijn door de Deense territoriale wateren ingetrokken ''om verdere vertraging en financiële risico's voor de aandeelhouders uit Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland en Nederland te voorkomen''. Het gaat om het tweede verzoek, want een eerder verzoek werd afgewezen.

Al ruim twee jaar wordt tevergeefs geprobeerd om de Deense autoriteiten te overreden om akkoord te gaan met de omstreden pijplijn die Russisch aardgas via de Baltische Zee direct naar Noord-Duitsland transporteert, buiten Oekraïne om. Inmiddels is 60 procent van de gaspijplijn aangelegd, dat komt neer op 1.450 kilometer. Er worden momenteel bij Finland in zee pijpen gelegd, terwijl in Rusland en Duitsland de pompstations in aanbouw zijn.

Het is niet duidelijk wat het 'plan B' is van Nord Stream 2. Mogelijk wordt gekeken naar een alternatieve route. Wachten op een besluit van de Danish Energy Authority (DEA) is zinloos, zegt algemeen directeur Mattias Warnig van Nord Stream 2 AG. ''Er is geen enkel zicht op wanneer de DEA met een besluit komt, laat staan dat het een voor ons positief besluit is.''

Nord Stream 2 AG is voor 51 procent eigendom van het Russische Gazprom. De andere aandeelhouders zijn Shell, Engie, OMV, Uniper en Wintershall Dea.

De gaspijplijn kent veel tegenstanders. Allereerst Oekraïne dat 2,5 miljard euro aan jaarlijkse inkomsten dreigt kwijt te raken. Ook de Baltische Staten en Polen zijn tegen, omdat zij vrezen dat het Rusland een nog grotere machtspositie krijgt. In de Verenigde Staten zijn de Republikeinen en Democraten het voor de verandering eens dat de Nord Stream 2 slecht is voor Europa, al zit hier ook enig eigenbelang bij omdat de VS graag vloeibaar aardgas aan Europa wil leveren.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: