vrijdag 21 juni 2019

Zelenski vraagt oligarchen om hulp voor Donbas

President Volodimir Zelenski.
President Volodimir Zelenski vraagt de oligarchen te helpen bij het weer opbouwen van de Donbas, het oorlogsgebied in Oost-Oekraïne. Met drie van hen, waaronder zijn 'godfather' Ihor Kolomosjki, heeft hij inmiddels overeenkomsten gesloten. Oligarchen zijn de miljardairs met politieke invloed, in feite de mensen die al decennialang heersen in Oekraïne en in grote mate verantwoordelijk zijn voor de problemen waarmee het land kampt.

Een van de drie waarmee de president het inmiddels op een akkoord heeft gegooid, is Rinat Achmetov. Hij steunde de verdreven president Viktor Janoekovitsj en sindsdien is zijn positie steeds vaag geweest. Met Achmetov is Zelenski overeen gekomen dat hij niet langer de Rotterdam+ formule hanteert, waardoor steenkool voor de Oekraïense energiecentrales al drie jaar te duur is. Ook zou Achmetov geld willen geven voor medicijnen en verbetering van wegen.

Met Viktor Pintsjoek, al bekend van de goede doelen die hij steunt, heeft Zelenski afgesproken dat hij de gezinnen van de 24 door Rusland gevangen genomen marinemensen aan gratis huisvesting helpt en dat hij doorgaat met het verlenen van sociale hulp aan in psychische problemen geraakte soldaten die in Oost-Oekraïne hebben gevochten.

Ihor Kolomosjki gaat helpen bij het herstellen van de infrastructuur van het door de oorlog getroffen gebied. ''Maar hij weet dat nog niet'', moest Zelenski bekennen. Kolomosjki pleitte er pas nog voor om Oekraïne maar bankroet te laten gaan om schuldenverlichting van de buitenlandse instellingen als het IMF en de Wereldbank te krijgen.

Er is volgens deskundigen 10,1 miljard euro nodig voor het herstel van de Donbas. ''Het is een enorm karwei, waarmee we niet willen wachten totdat de oorlog eindelijk is afgelopen. Aan de mensen in de bezette gebieden moeten we laten zien dat het beter voor ze is om in een fatsoenlijk, vrij en onafhankelijk Oekraïne te leven.''

Tijdens zijn recente werkbezoeken aan Frankrijk en Duitsland zou de president hebben gesproken met vertegenwoordigers van grote bedrijven die bereid zijn om mee te helpen om de Donbas er weer bovenop te krijgen. ''Maar het is ons land, wij zijn hier de baas. Daarom vraag ik rijke Oekraïners om niet aan de kant te blijven staan en mee te helpen.''

Bron: Unian

Geen opmerkingen: