zondag 9 juni 2019

TV-presentator Serhi Pritoela Vakartsjoek's lijstduwer

Svjatoslav Vakartsjoek.
Het was al bekend dat Svjatoslav Vakartsjoek de lijstaanvoerder wordt van de door hemzelf opgerichte partij Holos (Stem), maar inmiddels zijn er ook meer namen naar buiten gekomen van kandidaat-parlementsleden. Zoals Joelia Klimenko (ex-onderminister voor Economisce Ontwikkeling en Handel), Kira Roedik (ceo van het it-bedrijf Ring Ukraine), Jaroslav Zheleznjak (adviseur parlementaire relaties van de premier) en Oleksandr Oestinov (anti-corruptie activist).

Zesde op de lijst is Oleg Makarov (advocaat bij Kisil & Partners), Jaroslav Joertsjishin (directeur Transparancy International), Serhi Rachmanin (adjunct-hoofdredacteur krant Dzerkalo Tizhnia), Solomia Bobrovka (voormalig plaatsvervangend gouverneur Odesa onder Micheil Saakasjvili) en tiende staat Olha Stefanishina (onderminister Volksgezondheid).

De televisiepresentator en showman Serhi Pritoela fungeert min of meer als lijstduwer. Hij staat 30e op de kieslijst voor de komende parlementsverkiezingen. Holos zou ruim10 procent van de stemmen moeten behalen om hem in het parlement te krijgen. Toch vindt hij het belangrijk om mee te doen. ''Ik wil dat mijn kinderen het goed hebben in dit land.''

Het is vooralsnog onduidelijk wat Holos kan bereiken in de komende zes weken. Van de 44-jarige Vakartsjoek, leadzanger van de band Okean Elzy, is inmiddels bewezen dat hij populair is. Eind vorig jaar werd hij als potentiële presidentskandidaat gezien en deed hij het uitstekend in de peilingen. In de meest recente peiling staat Holos vierde met 5,6 procent, na Zelenski's Dienaar van het Volk, het pro-Russische Oppositieplatform/Voor het Leven en Porosjenko's Europese Solidariteit.

In tegenstelling tot de voormalige komiek Volodimir Zelenski heeft Vakartsjoek wel politieke ervaring. Hij werd in september 2007 in het parlement gekozen namens Ons Oekraïne (van voormalig president Viktor Joestsjenko). Na een jaar nam hij afscheid van het parlement, gefrustreerd door de vele politieke intriges om hem heen.

Bronnen: Unian, 112.ua

Geen opmerkingen: