Het prominente parlementslid Vadim Rabinovitsj van het pro-Russische Oppositieplatform/Voor het Leven beschuldigt president Volodimir Zelenski er van dat hij uit is op ''een ramp'' met zijn voornemen om volgend jaar de verkoop van landbouwgrond vrij te geven. Volgens Rabinovitj zullen ''alle toekomstige generaties ons dat kwalijk nemen''.
In 2001 kwam er een verbod - het zogenoemde moratorium - op de verkoop van landbouwgrond om speculatie en vooral het op grote schaal opkopen van landbouwgrond, om te voorkomen dat die grond in handen komt van slechts enkelingen. Zoals eerder is gebeurd met veel bedrijven die voor een appel en ei te koop waren toen de economie instortte na de val van de Sovjet-Unie. Het moratorium wordt jaar na jaar verlengd - inmiddels weer tot 1 januari 2020 - omdat opheffing ervan politiek te gevoelig ligt.
Toch wil Zelenski ditmaal doorpakken en Rabinovitsj ziet zijn kans schoon om daar met het oog op de komende parlementsverkiezingen een punt van te maken. ''Als we als Oekraïners Zelenski's partij de meerderheid in het parlement bezorgen, dan zijn we straks ons land kwijt. Ze hebben ons geld gestolen, onze industrie kapot gemaakt en ze willen land.''
Met 'ze' bedoelt Rabinovitsj het Westen, met de Amerikaanse miljardair George Soros als kwade genius. ''Het plan om op grote schaal landbouwland op te kopen leeft al heel lang in het Westen, het is het plan van Soros. Ze hebben eerst hun mensen aan ons opgedrongen, en vervolgens al meerdere keren voorgesteld om onze landbouwgrond te verkopen. En nu is de Soros-groep aan de macht in ons land, beseffend dat in ons toch al leeggeplunderde land de landbouwgrond nog het meest waardevolle is. En denken jullie dat er nog Oekraïners zijn die zich de aankoop van landbouwgrond nog kunnen veroorloven?"
Over Zelenski zegt Rabinovitsj verder: "We moeten ons het volgende realiseren: we stemden terecht voor Zelenski om Porosjenko's veelkoppige monster te verslaan. Maar nu moeten we al afstand nemen van Zelenski en zijn mensen, omdat zij ons land willen verkopen. Daarom moeten we niet met ons hart gaan stemmen, maar met ons verstand en 'ja' zeggen tegen de echte wereld en 'nee' tegen het verkopen van onze landbouwgrond.''
Het opheffen van het moratorium op de verkoop van landbouwgrond kan Oekraïne jaarlijks 1 à 1,5 procent van het bruto nationaal product extra opleveren volgens het IMF en de Wereldbank. Het leidt namelijk tot een veel efficiënter gebruik. Agrarische bedrijven kunnen alleen grond pachten, en sommige grote bedrijven hebben met honderden verpachters van doen. Omdat ze vaak met kortlopende pachtcontracten zitten, wordt goede bemesting vaak achterwege gelaten.
Bovendien ligt veel landbouwgrond braak vanwege onduidelijkheid over het eigendom ervan en werkt de huidige situatie corruptie in de hand. Het blijkt dat sommige ministeries en overheidsinstellingen onterecht grote hoeveelheden landbouwgrond in bezit hebben en dat die onderhands wordt verkocht.
Bron: Interfax
Geen opmerkingen:
Een reactie posten