zaterdag 22 juni 2019

Timosjenko lost gasproblematiek op voor Zelenski

Joelia Timosjenko spreekt haar congres toe.
Joelia Timosjenko weet wel hoe het moet, het verlagen van de gasrekening voor de Oekraïense huishoudens. Zeker in verkiezingstijd, want dat is het nu volop, met nog vier weken te gaan tot aan de vervroegde parlementsverkiezingen. De 'gasprinses' - haar bijnaam die ze kreeg omdat ze rijk werd in de gasbusiness - maakte gistermiddag bekend dat zij president Volodimir Zelenski advies heeft gegeven hoe hij dat moet aanpakken.

Timosjenko deed dat aan de hand van twee concept-decreten, waar de president eigenlijk alleen nog maar zijn handtekening hoeft te zetten en hoppa, het is geregeld. Zo legde ze het ook uit tijdens haar persconferentie: het kan van de ene op de andere dag geregeld worden. Zelenski hoeft alleen maar een veto uit te spreken over een eerder kabinetsbesluit om de gasprijs te verhogen. Of beter gezegd: om de overheidssubsidie op aardgas te verlagen, in lijn met de afspraak hierover met het IMF. Door Timosjenko als ''oneerlijk'' bestempeld.

Het tweede concept-decreet betreft het vervangen van leden van de Nationale Commissie voor Energie, Wonen en Utiliteiten. ''Als de president deze twee voorstellen over neemt en zijn eigen mensen benoemt in deze commissie, mensen die werken voor het volk en niet omdat ze smeergeld kunnen ontvangen, dan kan de president het hele probleem met het veel te hoge gastarief binnen de kortste keren oplossen'', aldus Timomsjenko.

Waarna de leider van de Moederlandpartij natuurlijk graag de beloning voor haar inbreng in ontvangst neemt, in de vorm van meer stemmen bij de komende verkiezingen, of als premier na die verkiezingen. Want ze blijft over-ambitieus, ook na twee premierschappen en twee verloren presidentsverkiezingen.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: