Rusland is bereid om weer aardgas te leveren aan Oekraïne, om een nieuw contract voor het gastransport naar Europa af te sluiten onder de voorwaarden zoals die nu ook gelden, en Oekraïne moet voor het aardgas voor eigen gebruik een kwart minder betalen dan nu bij Europese leveranciers. De Russische energieminister Alexander Novak heeft dit gisteren toegezegd aan Eurocommissaris Maros Sefcovic.
Oekraïne neemt al sinds 2015 geen aardgas meer af van Rusland, maar koopt het in Europa. Dat was goedkoper, want Rusland had sinds januari 2009 een tienjarig 'wurgcontract' in handen, onder dreiging van het dichtdraaien van de gaskraan hartje winter afgesloten door toenmalig premier Joelia Timosjenko. Dat contract is inmiddels van de baan en eind dit jaar loopt ook het contract af voor de levering van aardgas aan Europa.
In de afgelopen maanden is er wel enkele keren gesproken over verlenging van het transfercontract, maar Rusland hield de boot af omdat de Nord Stream 2 een aantrekkelijker alternatief is. De aanleg van deze pijplijn die via de Baltische Zee Russisch aardgas naar Noord-Duitsland voert is inmiddels begonnen. Ingebruikname van de Nord Stream 2 betekent goeddeels het einde van de gastransfer via Oekraïne. Dat gaat Oekraïne jaarlijks zo'n 2,5 miljard euro aan inkomsten schelen.
Maar de Nord Stream 2 is niet onomstreden. Oekraïne is uiteraard tegen, maar dat geldt ook voor de Baltische Staten en Polen. Denemarken wil nog altijd geen toestemming geven voor de aanleg in de territoriale wateren van dit land. De Amerikaanse regering werkt aan sancties tegen de bedrijven die betrokken zijn bij de aanleg en exploitatie, waaronder Nederlandse bedrijven.
Die problemen maken Rusland wel inschikkelijker jegens Oekraïne en de Europese Unie die als bemiddelaar optreedt bij de onderhandelingen over een nieuw transfercontract.
Achter de 25 procent korting die Rusland wil geven, zit een ander verhaal. In de aanloop naar de presidentsverkiezingen gingen Viktor Medvedtsjoek en Joeri Bojko naar Moskou, waar ze de toezegging kregen voor een korting van een kwart van de prijs. Bojko was presidentskandidaat namens het pro-Russische Oppositieplatform/Voor het Leven, de partij die wordt geleid door Medvedtsjoek. En diezelfde Medvedtsjoek is ook nog eens een huisvriend van de Russische president Vladimir Poetin. Beiden betogen keer op keer dat Oekraïne onnodig duur uit is met Europees aardgas dat 'toch wel' uit Rusland afkomstig is.
De Russische belofte hielp niet, Bojko was kansloos in de eerste ronde. Maar afgelopen week ging het tweetal nogmaals naar Moskou en kreeg daar dezelfde belofte van een korting van 25 procent. Ditmaal in de aanloop naar de vervroegde parlementsverkiezingen op zondag 21 juli. Het Oppositieplatform komt nu steevast op de tweede plaats in de peilingen, na Dienaar van het Volk van president Volodimir Zelenski.
Wordt dat ook de verkiezingsuitslag uitgedrukt, dan ligt een coalitie in het verschiet en krijgt Moskou na vijf jaar toch weer een vinger tussen de deur. Is dat gelukt, dan kunnen de onderhandelingen nog altijd weer stuklopen.
Bron: o.a. Unian, 112.ua
Geen opmerkingen:
Een reactie posten