vrijdag 21 juni 2019

Saakasjvili mag zich van rechter kandidaat stellen

Micheil Saakasjvili mag zich van een rechtbank in Kyiv kandidaat stellen bij de komende parlementsverkiezingen. De rechtbank oordeelde vanmorgen dat de voormalige Georgische president en ex-gouverneur van de provincie Odesa vijf jaar onafgebroken in Oekraïne heeft gewoond, van 23 februari 2014 tot 6 juni dit jaar. Een wonderlijke constatering, aangezien Saakasjvili op 12 februari Oekraïne is uitgezet, waarna hij vanwege gezinshereniging in Nederland een voorlopige verblijfsvergunning kreeg.

Wellicht heeft het voor de rechtbank de doorslag gegeven dat hij zijn appartement in Kyiv heeft aangehouden tijdens zijn gedwongen verblijf in het buitenland, maar dat is nog niet duidelijk.

Drie weken geleden, op 29 mei, keerde hij terug naar Oekraïne. Bij zijn aankomst in Kyiv gaf hij te kennen zich niet met de Oekraïense politiek te willen bemoeien, maar dat zal niemand geloofd hebben. En terecht, want inmiddels is Saakasjvili lijsttrekker van de door hem opgerichte Beweging van de Nieuwe Krachten. De kans dat hij in het parlement wordt gekozen is echter klein, want zijn partij haalt in de peilingen bij lange na niet de kiesdrempel.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: