maandag 10 juni 2019

Peiling: Bojko vaakst genoemd als nieuwe premier

Joeri Bojko wordt het vaakst genoemd als de gewenste premier na de komende parlementsverkiezingen in een peiling van het onderzoeksinstituut KIIS. Bojko zit nu in het parlement voor het pro-Russische Oppositieplatform/Voor het Leven. Hij was recentelijk ook presidentskandidaat. In de peiling krijgt hij 12,9 procent van de ondervraagden achter zich.

Op de tweede plaats komt Joelia Timosjenko met 11,3 procent. Zij is leider van de Moederlandpartij, was tweemaal premier (in 2005 en 2007-2010) en verloor in 2010 in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen van Viktor Janoekovitsj. Als derde komt Ihor Smeshko met 8,1 procent. Smeshko was hoofd van de staatsveiligheidsdienst SBOe ten tijde van de Oranjerevolutie, toen hij de oppositie steunde. Hij is partijleider van Kracht en Eer.

Huidig premier Volodimir Hrojsman komt pas op de vierde plaats met 7,7 procent. Ex-president Petro Porosjenko gaf zaterdag bij de presentatie van de kandidaten van zijn partij Europese Solidariteit te kennen dat hij wel premier wil worden. Hij wordt maar door 2,6 procent als zodanig geschikt bevonden. Voormalig premier Arseni Jatsenjoek doet het met 2,2 procent overigens nog beroerder.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: