donderdag 13 juni 2019

Timosjenko: 'Als Hof ontbinding parlement afwijst, is dat politiek gemotiveerd'

Als het Constitutionele Hof het presidentiële besluit om het parlement te ontbinden onwettig verklaart, dan is dat volgens Joelia Timosjenko een politiek gemotiveerd, door corruptie ingegeven besluit. ''Als het Hof ook besluit dat er geen vervroegde parlementsverkiezingen mogelijk zijn, dan kiezen ze voor wraak'', aldus de leider van de Moederlandpartij die er aan toevoegt dat zijzelf wars is van beïnvloeding van de rechters.

Timosjenko spreekt zijn naam niet uit, maar doelt hier ongetwijfeld op de invloed van ex-president Petro Porosjenko op de door hem benoemde rechters van het Constitutionele Hof. Ze is er vast van overtuigd dat het ontbindingsdecreet van president Volodimir Zelenski juist is, aangezien de regeringscoalitie in 2016 uit elkaar viel nadat de Moederlandpartij en Zelfhulp er uit stapten. Tegenstanders van ontbinding zeggen dat de coalitie tot vorige maand heeft bestaan, tot op de dag dat het Volksfront opstapte.

Het Constitutionele Hof hoorde dinsdag voor- en tegenstanders van ontbinding van het parlement in een openbare zitting. De beraadslaging vindt plaats achter gesloten deuren. Voor zaterdag 29 juni moet er een uitspraak zijn. Omdat het parlement formeel ontbinden is, zijn er vervroegde verkiezingen op zondag 21 juli.

Dat Timosjenko de kant van Zelenski kiest, is niet verwonderlijk. Ze heeft de president al een samenwerking aangeboden van de Moederlandpartij met Zelenski's partij Dienaar van het Volk, uiteraard met het premierschap voor haar als het ultieme doel. Timosjenko bracht gisteren een bezoek aan Zelenski in zijn kantoor om over samenwerking te spreken. Eerder zei ze al een soort van niet-aanvalsverdrag te willen sluiten, ook als haar partij opnieuw in de oppositie gaat en Dienaar van het Volk alleen regeert of een coalitie met een andere partij sluit.

Bronnen: 112.ua, Ukrinform

Geen opmerkingen: