zaterdag 8 juni 2019

Update: 'Zelenski zegt wat Poetin graag wil horen'

De opmerking die president Volodimir Zelenski gisteren maakte over Rusland dat de controle kwijt zou zijn over de rebellen in Oost-Oekraïne is slecht gevallen bij het kabinet. ''Dit is precies wat Poetin wil horen'', reageert vicepremier Ivanna Klimpoesj-Tsintsadze via haar Faceboopagina op Zelenski's woorden naar aanleiding van de heftige artillerie-aanval van de rebellen op Novoloehanske, waarbij vier soldaten om het leven kwamen en er elf gewond raakten.

''Als de president dat er dingen gebeuren in de bezette gebieden zonder dat Rusland daar weet van heeft, dan is dat rampzalig. Het is verschrikkelijk dat de president Rusland neer zet als een stabiliserende factor'', meent de boze vicepremier. Zij wil dat het staatshoofd met betere verklaringen komt, omdat de bevolking anders een verkeerd beeld krijgt van wat zich in de Donbas afspeelt.

Ook Zelenski's voorganger reageert boos. ''Ik raad de inlichtingendiensten aan om het staatshoofd te informeren dat alle leidinggevende posities, al vanaf het niveau van de peletons, in handen zijn van Russische officieren. Rusland heeft de volledige controle over alles wat in de bezette gebieden gebeurt. De Russiche roebel is daar het betaalmiddel. Er zijn Russische soldaten daar. Ze reiken Russische paspoorten uit'', aldus oud-president Petro Porosjenko op Facebook.

Met de opmerking dat Rusland de controle kwijt lijkt te zijn over de separatisten is Zelenski volgens Porosjenko een gevaarlijke weg ingeslagen. ''Dit is absoluut niet waar! Het lijkt op een uitnodiging aan Rusland om de Donbas binnen te vallen en de bezetting te legitimeren.'' Porosjenko meent ook dat het Russische bevelvoerders waren die verantwoordelijk zijn voor de dood van de soldaten die bij Novoloehanske om het leven kwamen en de gewonden die daar vielen.

Bronnen: 112.ua, Interfax

Geen opmerkingen: