donderdag 20 juni 2019

Orthodoxe kerkscheuring door Filaret is een feit

Honorair patriarch Filaret.
De Oekraïens-orthodoxe kerk van het Kyivse patriarchaat staat weer op eigen benen en onder de vertrouwde leiding van (honorair) patriarch Filaret. In de Volodimirkathedraal in de hoofdstad werd op initiatief van de 90-jarige geestelijke een conferentie gehouden waarop hijzelf weer op het schild werd gehesen en het Kyivse patriarchaat z'n bezittingen terug eist van de Orthodoxe kerk van Oekraïne, waar de UOC-KP afgelopen december in op ging.

Ook werd besloten dat Filaret en de zijnen president Volodimir Zelenski gaan vragen om te bemiddelen, of beter: de Orthodoxe kerk van Oekraïne tot de orde te roepen en de honorair patriarch weer de rol te geven die hij volgens hen verdient.

Want het draait hier niet om de kerk, niet om de gelovigen maar enkel om Filaret die zich miskend voelt door metropoliet Epifanius, de leider van de Orthodoxe kerk van Oekraïne. Epifanius zou Filaret niet bij belangrijke kerkkwesties betrekken en dat steekt voor de man die decennialang heeft geijverd voor een zelfstandige orthodoxe kerk in Oekraïne. Een woordvoerder van de Orthodoxe kerk van Oekraïne omschreef het gedrag van Filaret eerder vandaag als ''onmiskenbare ouderdomsverschijnselen.''

Bron: Unian

Geen opmerkingen: