dinsdag 25 juni 2019

Helft Oekraïners eens met autonomie separatisten

De helft van de Oekraïners ziet wel wat in autonomie voor de door de separatisten bezette gebieden in het oosten van hun land als het vechten daar maar ophoudt. Uit een peiling van de onderzoeksbureaus Oleksandr Jaremenko en het Social Monitoring Center blijkt dat 20,4 procent voorstander is van verregaande autonomie binnen Oekraïne, terwijl 29,1 procent dat ziet als een mogelijkheid om een einde te maken aan de oorlog, maar er niet echt enthousiast over is.

Er zijn ook veel echte tegenstanders van autonomie, want 30,7 procent van de ondervraagden is er faliekant op tegen en 13,2 procent vindt het niet voor de hand liggen om tegemoet te komen aan de eisen van de separatisten. Tegelijkertijd vindt 17,3 procent dat erkend moet worden dat de bezette gebieden niet terugkeren bij Oekraïne en wil 18,2 procent de strijd tegen de door Rusland aangestuurde rebellen voortzetten.

Verregaande autonomie voor de separatisten is een Russische wens die in Oekraïne vertolkt wordt door oligarch Viktor Medvedtsjoek en zijn partij Oppositieplatform/Voor het Leven die in peilingen naar de politieke voorkeur op de tweede plek komt, overigens met een kwart van de aanhang van Dienaar van het Volk van president Volodimir Zelenski. Medvedtsjoek is een huisvriend van de Russische president Vladimir Poetin.

Bronnen: Interfax, 112.ua

Geen opmerkingen: