vrijdag 14 juni 2019

14 juni 2014: vliegtuig met 49 soldaten neergeschoten

De restanten van de IL-79. Foto: open bron.
Oekraïne herdenkt vandaag dat precies vijf jaar geleden 49 jonge soldaten om het leven kwamen toen hun transportvliegtuig bij de landing op het vliegveld bij de stad Loehansk uit de lucht werd geschoten. Er werden in het voorjaar en de zomer van 2014 in totaal zeventien Oekraïense militaire vliegtuigen en helikopters neergehaald. Het achttiende vliegtuig was op 17 juli vlucht MH17 van Malaysia Airlines. Daarbij kwamen alle 298 inzittenden om het leven, waaronder 196 Nederlanders.

Volgens Oekraïne waren het militairen van de Russische militaire inlichtingendienst die met een draagbare luchtdoelraket de IL-79 neer haalden. Ze zouden dat gedaan hebben in opdracht van de commandant van het 58e Legerkorps, generaal-majoor Jevgeni Nikiforov. De Russische militairen die de trekker over haalden, werden volgens de Oekraïense staatsveiligheidsdienst SBOe daarvoor onderscheiden.

De daders zijn uiteraard niet veroordeeld. De Oekraïense generaal-majoor Viktor Nazarov werd wel gestraft. Hij was de commandant van wat destijds nog de 'antiterroristische operatie' heette. Nazarov werd beschuldigd van nalatigheid omdat hij teveel risico had genomen door een vliegtuig met soldaten naar Loehansk te sturen. Hij kreeg zeven jaar gevangenisstraf opgelegd.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: