woensdag 19 juni 2019

Timosjenko: 'Stop uitverkoop gastransportnet'

Joelia Timosjenko, de leider van de Moederlandpartij, wil dat president Volodimir Zelenski snel een einde maakt aan pogingen om het gastransport door Oekraïne te dwarsbomen door geldgebrek bij het staatsbedrijf Oekrtransgaz voor te wenden. Oekrtransgaz waarschuwde enkele dagen geleden dat er vanaf komende maandag problemen kunnen ontstaan omdat er geen geld meer is om het transportnet goed te laten functioneren.

Volgens Timosjenko zijn er helemaal geen financiële problemen bij Oekrtransgaz, maar worden die voorgewend om het transportnet dat Russisch aardgas naar Europa brengt goedkoop van de hand te doen. De waarde van het transportnet wordt geschat op 300 miljard euro. ''Het transportnet is nu nog in handen van de staat. Als het voor een appel en een ei wordt verkocht aan onbekende investeerders, dan raakt Oekraïne z'n op een na belangrijkste bezit kwijt'', meent Timosjenko.

Als het belangrijkste bezit wordt overigens de landbouwgrond gezien. Timosjenko's Moederlandpartij verzet zich al jaren tegen het opheffen van het verkoopverbod. Nu heeft ze het voorzien op het staatsbedrijf Oekrtransgaz dat in haar ogen kunstmatig naar een faillissement wordt geleid. Ze heeft inmiddels justitie ingeschakeld om dit tegen te houden.

Premier Volodimir Hrosjman heeft inmiddels laten weten dat van het verkopen van het gastransportsysteem geen sprake kan zijn, aangezien dat bij wet verboden is. ''Laat niemand denken dat we dit zomaar aan iemand kunnen verpatsen.''

Bronnen: Interfax, Urkinform

Geen opmerkingen: