donderdag 13 juni 2019

Trammelant om gaswinning op de Zwarte Zee

Er is onenigheid over de aanbesteding van de winning van aardgas in het Oekraïense deel van de Zwarte Zee. Energieminister Igor Nasalik vindt dat inschrijvers op deze aanbesteding aan twee maanden genoeg hebben, terwijl internationaal zes maanden de regel is. Ekonomitsja Pravda meldt nu dat Andri Bohdan, hoofd van de presidentiële administratie, vorige week een brief heeft gestuurd aan het kabinet waarin hij om verlenging van de aanbesteding vraagt, zodat ook grote internationale bedrijven mee kunnen dingen.

De aanbesteding loopt vandaag af. Volgens Bohdan is de korte aanbestedingsprocedure alleen maar bedoeld om grote buitenlandse bedrijven buiten de deur te houden, met de bedoeling om via vriendjespolitiek ''een strategisch belangrijke gaswinning weg te geven''. Belangrijk is de gaswinning op de Zwarte Zee inderdaad. Het gaat om een gebied van 9.500 vierkante kilometer voor de kust bij de havenstad Odesa. Volgens deskundigen kan er jaarlijks minstens 5 miljard kubieke meter aardgas worden gewonnen, ofwel een kwart van de huidige gaswinning in Oekraïne.

Minister Nasalik zei aanvankelijk dat er al meerdere buitenlandse bedrijven gereageerd hebben op de aanbesteding, maar noemde alleen Frontera Recoursces en Trident Acquisitions. Volgens onderzoeksjournalisten van Radio Free Europe hebben beide bedrijven een discutabele reputatie. Frontera zou duistere zaken doen in Moldavië en Georgië, terwijl uit financiële rapportages uit 2017 en 2018 blijkt dat het bedrijf verliesgevend is. De gaswinningsprojecten in beide landen zouden stil liggen.

Trident Acquisitions is eigendom van Ilja Ponomarev, een voormalig parlementslid dat is uitgeweken naar Oekraïne en onlangs Oekraïens staatsburger is geworden. Hij pleit al vijf jaar voor offshore gaswinning. Het kapitaal van Trident is volgens Ponomarev voor bijna 90 procent afkomstig van Amerikaanse investeerders, de rest van het geld komt uit West-Europa.

Gisteren kwam minister Nasalik alsnog met de namen van twee geïnteresseerde bedrijven. Het gaat om Oekrnaftoboerinnja, een van de drie grootste gasproducenten in Oekraïïne, en Caspian Drilling Company, een staatsbedrijf in Azerbeidzjan met een 45 procent deelname van het Amerikaanse bedrijf GlobalSantaFe Corporation. In de afgelopen vijftien jaar werkte het bedrijf op 30 locaties in Azerbeidzjan. Oekrnaftoboerinnja is eigendom van de Oekraïense oligarch Ihor Kolomojski, Vitali Homoetinnik (leider van de politieke partij Herstel) en de Russisch-Oekraïense zakenman Pavlo Fuchs.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: