donderdag 20 juni 2019

Constitutionele Hof publiceert vonnis: het mág!

Het Oekraïense parlement.
Het Constitutionele Hof vindt dat het presidentiële decreet waarbij het parlement op 23 mei werd ontbonden rechtsgeldig is. Eind van de middag kwam dit informeel al naar buiten, maar inmiddels is het vonnis officieel gepubliceerd. De hele kwestie draaide om het moment waarop de regeringscoalitie uit elkaar viel: in 2016, toen de Moederlandpartij en de Radicale Partij opstapten, vier weken geleden, toen ook het Volksfront het Blok-Porosjenko in de steek liet.

Was het 2016, dan had president Volodimir Zelenski inderdaad het recht om het parlement te ontbinden en vervroegde verkiezingen uit te schrijven. Was het 2019, dan zou hij dat recht niet hebben.

Maar het Constitutionele Hof blijkt het over een heel andere boeg te gooien, namelijk dat niet (grond)wettelijk is vastgelegd wanneer de regeringscoalitie als niet langer bestaand moet worden beschouwd. En daaruit blijkt dan weer, aldus het Hof, dat niets de ontbinding van het parlement in de weg staat. Omdat de afgelopen dagen sommige politici in de media opriepen om het vonnis van het Constitutionele Hof te negeren of aan te vechten als dat in het voordeel van de president uit zou vallen, haalt het Hof artikel 5 van deel 2 van de Grondwet aan: ''Het besluit van het Constitutionele Hof is bindend, finaal en er is geen beroep mogelijk.''

Op basis van dit vonnis kunnen de vervroegde parlementsverkiezingen op zondag 21 juli dus gewoon door gaan. Voor president Volodimir Zelenski is dit een enorme opsteker. Hij komt niet alleen bijna een half jaar eerder van een onwillig parlement af, maar zijn partij Dienaar van het Volk krijgt in de peilingen bijna de helft van de kiezers achter zich en als dat ook de uitslag wordt, dan kan hij straks het nieuwe parlement naar zijn hand zetten.

Grote verliezer is ex-president Petro Porosjenko. Zijn partij Europese Solidariteit krijgt niet de kans om zich te herstellen van de enorme nederlaag die Porosjenko bij de presidentsverkiezingen leed.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: