zondag 16 juni 2019

Peiling: meeste Oekraïners vinden situatie in hun land gespannen

Twee op de drie Oekraïners vinden de situatie in hun land gespannen, zo blijkt uit een opiniepeiling van het onderzoeksbureau Socis. Het gaat om 67,7 procent van de ondervraagden, terwijl 8,9 procent de situatie licht ontvlambaar noemt. Volgens 19.9 procent is sprake van een stabiele situatie. De overige 3,5 procent kon of wilde niet op deze stelling reageren.

Bijna de helft van de ondervraagden (48,6 procent) ziet wel enige vooruitgang in het land, maar slechts een kwart (25,9 procent) is er ten volle van overtuigd dat het beter gaat met Oekraïne. Een op de vijf (20 procent) ziet het helemaal de verkeerde kant op gaan, terwijl 5,6 procent niet kon of wilde reageren op deze stelling.

Een op de drie Oekraïners (35,8 procent) vindt dat het land z'n eigen weg moet gaan en op eigen kracht moet vertrouwen. Het lidmaatschap van de Europese Unie wordt geambieerd door 31,7 procent. Voor 15,9 procent geldt juist dat Oekraïne meer moet gaan samenwerken met zowel de Europese Unie als met de buurlanden in het oosten van Europa. Slechts 12,5 procent van de ondervraagden wil weer nauwere banden met Rusland en met het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS), het samenwerkingsverband van voormalige Sovjetlanden.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: