donderdag 13 juni 2019

Stemmen in vakantietijd kan Dienaar van het Volk en Europese Solidariteit schaden

Dat de vervroegde parlementsverkiezingen in de vakantieperiode zijn, kan Dienaar van het Volk en Europese Solidariteit nog parten gaan spelen. Een kwart van de kiezers is met vakantie vanaf half juli, elders in Oekraïne of in het buitenland en het zijn vooral de mensen die op de partij van president Volodimir Zelenski en die van zijn voorganger Petro Porosjenko stemmen. Acht van de tien vakantiegangers zegt wel zijn of haar stem uit te willen brengen, maar het brengt toch een risico met zich mee.

Uit een nieuwe peiling van het onderzoeksbureau Rating blijkt dat Zelenski's Dienaar van het Volk het met 47,5 procent nog altijd goed doet bij de kiezers. Het pro-Russische Oppositieplatform/Voor het Leven komt ook in deze peiling met 10,4 procent op de tweede plaats. Porosjenko's Europese Solidariteit volgt dan met 7,9 procent en de Moederlandpartij van Joelia Timosjenko komt uit op 7,5 procent.

De partij Holos (Stem) van zanger Svjatoslav Vakartsjoek krijgt 6,4 procent van de kiezers achter zich. Kracht en Waardigheid zit met 4,3 procent onder de kiesdrempel en dat geldt ook voor de Radicale Partij (2,5 procent) en Burgerpositie (2,4). De overige partijen halen de 2 procent niet eens.

Rating vroeg ook naar de 'tweede keus' van de kiezers. Als hun eigen partij niet meedoet of de kiesdrempel niet haalt, dan is 10,6 procent bereid om op Dienaar van het Volk te stemmen en 7,8 procent kiest dan voor de Moederlandpartij. Voor 6,7 procent is Holos de tweede keus, voor 6,6 procent het Oppositieplatform en voor 3,1 procent is dat Europese Solidariteit.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: