zondag 16 juni 2019

Transportnet Russisch aardgas in problemen

Het transport van Russisch aardgas naar Europa dreigt in de problemen te komen als gevolg van de hoge schuldenlast waarmee Oekrtransgaz kampt. Het bedrijf voorziet dat het transport vanaf maandag 24 juni kan gaan haperen, nota bene als gevolg van een tekort aan aardgas. Niet het Russische aardgas, maar aardgas 'voor eigen gebruik' waarmee Oekrtransgaz het systeem draaiende moet houden.

Vanwege de schuldenlast, inmiddels opgelopen tot 4,1 miljard hrivna (138,2 miljoen euro) willen regionale bedrijven geen aardgas meer leveren aan Oekrtransgaz. De schuldenlast loopt maand na maand op en wordt onder meer veroorzaakt doordat regionale gasbedrijven stiekem aardgas voor eigen gebruik uit het transportsysteem halen. Oekrtransgaz moet daardoor het verschil bijleggen tussen input en output, terwijl het bedrijf ook nog eens een (tijdelijke) heffing aan de staat moet betalen.

De directie van Oekrtransgaz onderhandelt nu met onder meer Naftogaz over herstructurering van de schuldenlast. Ook is de Nationale Veiligheids- en Defensieraad geïnformeerd, vanwege het nationale belang van het gastransportnet dat Oekraïne elk jaar zo'n 2,5 miljard euro aan inkomsten oplevert.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: