zondag 30 juni 2019

Medvedtsjoek aast op nóg meer televisiezenders

Het sterk aan verandering onderhevige medialandschap
in Oekraïne. Bron: Kyiv Post.
De oligarch Viktor Medvedtsjoek krijgt onderhand verontrustend veel invloed op de Oekraïense media. In december wist zijn bondgenoot Taras Kozak de hand te leggen op de tv-zenders 112 Ukraine en NewsOne. Onlangs kocht Kozak ook de tv-zender ZIK, waarna bijna alle journalisten en technici uit protest hun baan opzegden.

Maar Medvedtsjoek is zelf ook erg actief op het overnamepad. Deze huisvriend van de Russische president Vladimir Poetin en leider van het pro-Russische Oppositieplatform/Voor het Leven in eigen land onderhandelt over de aankoop van het Eerste Kanaal en Kanal 5 van ex-president Porosjenko. Naar verluidt heeft Medvedtsjoek inmiddels al de controle over het Eerste Kanaal en zou hij ook 80 procent van tv-zender Inter in handen hebben, gekocht van de uitgeweken oligarch Dmitro Firtash. Daarmee krijgen vier tv-zenders met een groot bereik in feite een Russische 'agenda'.

Volgens de politicoloog Roeslan Bortnik kan Medvedtsjoek het president Volodimir Zelenski nog erg moeilijk maken als zij tegenover elkaar komen te staan. De Oekraïense bevolking informeert zich namelijk vooral via de televisie over de gang van zaken in het land en aangezien Medvedtsjoek, al dan niet via zijn partijgenoot Kozak, de controle heeft over de belangrijkste tv-zenders van het land, kan hij Zelenski naar believen zwart maken.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: