zondag 16 juni 2019

Filaret zet plan voor bisschoppensynode door

Honorair patriarch Filaret.
Honorair patriarch Filaret gaat tot het uiterste in het conflict dat hij momenteel uit vecht met metropoliet Epifanius van de Orthodoxe kerk van Oekraïne. Hij zet het plan door voor een bisschoppensynode van de Oekraïens-orthodoxe kerk van het Kyivse patriarchaat, een patriarchaat dat sinds de oprichting van de Orthodoxe kerk van Oekraïne formeel niet meer bestaat.

Hij heeft de uitnodigingen verstuurd voor de synode die donderdag om 11.00 uur moet beginnen in de St. Volodimirkathedraal in Kyiv, ondanks de waarschuwing van de metropoliet dat dit voor de 90-jarige Filaret kan uitdraaien op uitstoting uit de orthodoxe wereldkerk, iets wat hem in 1997 ook al overkwam toen hij de leider werd van het Kyivse patrarichaat.

Filaret vindt dat hij als voormalig kerkleider te weinig invloed heeft binnen de Orthodoxe kerk van Oekraïne, de zelfstandige kerk los van Rusland waarvoor hij decennialang heeft geijverd. Hij heeft sinds half december de leider van die zelfstandige kerk slechts enkele malen kunnen ontmoeten en dat steekt de strijdbare Filaret.

Hij wil zijn oude invloed terug, maar in plaats daarvan dreigt een nieuwe kerkscheuring. Volgens metropoliet Epifanius is het Kyivse patriarchaat ophouden te bestaan op het moment dat de Orthodoxe kerk van Oekraïne is ontstaan. Filaret bestrijdt dat en hij wil het Kyivse patriarchaat nieuw leven inblazen met hulp van de bisschoppen. Dat kans dat de bisschoppen daarin mee gaan lijkt evenwel gering. Lukt het Filaret wél, dan is sprake van een kerkscheuring. Iets waar ze bij het Moskouse patriarchaat - en de Russisch-orthodoxe kerk - erg blij van zullen worden.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: