woensdag 19 juni 2019

Nederland begint in maart rechtszaak MH17

Het Joint Investigation Team (JIT) heeft aanhoudingsbevelen uitgevaardigd voor vier personen die worden verdacht van het neerhalen van vlucht MH17 en moord op de 298 inzittenden. Het viertal wordt vervolgd en is om die reden op internationale opsporingslijsten geplaatst. Dat maakte het JIT vandaag bekend op een persconferentie in Nieuwegein.

Omdat de vier gezocht worden, maakte het onderzoeksteam ook de namen van de verdachten bekend: Leonid Chartsjenko uit Oekraïne en Oleg Poelatov, Igor Girkin en Sergei Doebinski uit Rusland. Chartsjenko zou bij het vervoer van de Buk-installatie waarmee MH17 werd neergehaald essentieel zijn geweest. Doebinski was het hoofd van de inlichtingendienst van de pro-Russische rebellen, Poelatov was zijn adjunct. Girkin, die zichzelf ook Igor Strelkov noemt, was de 'minister van Defensie' van de separatisten.

De nabestaanden hoorden eerder vandaag al dat de verdachten zullen worden aangeklaagd voor moord en dat de rechtszaak over het neerhalen van de MH17 begint in maart 2020 in Nederland, in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol, die als dependance dient van de rechtbank Den Haag.

Nederland heeft diplomatieke stappen genomen tegen Rusland, omdat het land niet meewerkt met het onderzoek naar het neerschieten van vlucht MH17. Die stappen bestaan er uit dat Nederland Rusland heeft aangesproken op het niet naleven van de rechtshulpverzoeken. Dat is gebeurd op verzoek van het Openbaar Ministerie (OM), heeft minister van Justitie Ferd Grapperhaus aan de Tweede Kamer laten weten.

Alle vier de verdachten zouden zich nu in Moskou bevinden, meldt het Kremlin. Igor Strelkov heeft daar tegenover Russische media ontkend dat de rebellen in Oekraïne verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van het passagiersvliegtuig.

De vier verdachten bevinden zich volgens het Kremlin in Moskou. Daar wachten ze de officiële aankondiging van de onderzoekscommissie in Nederland af. Rusland heeft het onderzoek naar het neerschieten van het passagiersvliegtuig MH17 in het Oekraïense luchtruim als eenzijdig bekritiseerd. ,,Rusland had geen kans om deel te nemen aan het onderzoek naar deze vreselijke ramp, hoewel we dat vanaf het begin hadden aangeboden", zei een woordvoerder van het Kremlin.

Bronnen: NOS, RTL Nieuws, AD

Geen opmerkingen: