dinsdag 18 juni 2019

Paroebi: 'Regeringscoalitie bestond tot 23 mei'

Het Oekraïense parlement. To be or not to be?
Parlementsvoorzitter Andriej Paroebi heeft het Constitutionele Hof voorzien van de nodige documentatie om te bewijzen dat de regeringscoalitie niet al in 2016 is opgehouden te bestaan. Dat zou onder meer blijken uit verklaringen van parlementsleden van zowel het Blok-Porosjenko als het Volksfront.

Volgens Paroebi telde de coalitie aanvankelijk 302 parlementsleden. Dat was voordat de Moederlandpartij en Zelfhulp opstapten. De regeringscoalitie bestond vervolgens nog uit twee partijen die samen tenminste 226 parlementsleden telden, totdat op 23 mei ook het Volksfront eruit stapte.

Dat aantal op dat moment is belangrijk, aangezien het Blok-Porosjenko als enige overgebleven partij een maand de tijd zou hebben om een nieuwe coalitiepartner te vinden. Lukt dat niet, en daar is nu geen sprake van onder de huidige omstandigheden, dan is de tijd verstreken waarbinnen president Volodimir Zelenski het parlement zou ontbinden. En is het decreet waarmee hij het parlement heeft ontbonden ongrondwettig. Zelenski staat echter op het standpunt dat hij dat recht wel degelijk heeft, omdat de coalitie al in 2016 heeft opgehouden te bestaan.

Het Constitutionele Hof komt vanmorgen weer bijeen om te beraadslagen over de vraag of ontbinding van de grondwet gerechtvaardigd is. Het Hof heeft nog tot eind volgende week om vonnis te wijzen. Uit het vonnis moet ook blijken of er over vier weken vervroegde parlementsverkiezingen mogelijk zijn.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: