dinsdag 11 juni 2019

Betogers willen geen 'stille' capitulatie in Donbas

Bijna duizend betogers waren er gistermiddag bij het kantoor van president Volodimir Zelenski. Ze zijn verontrust over recente uitlatingen van oud-president Leonid Koetsjma en Zelenski's woordvoerster Joelia Mendel die er op duiden dat er concessies richting de separatisten in de maak zijn. Dat wordt gezien als een 'stille' capitulatie. De betogers eisten het vertrek van zowel Mendel als van het hoofd van de presidentiële administratie, de omstreden Andri Bohdan.

De 80-jarige Koetsjma stopte vanwege zijn leeftijd als hoofdonderhandelaar in Minsk, maar is op verzoek van de president teruggekeerd. Na een overleg in de Wit-Russische hoofdstad afgelopen woensdag sprak hij over een verbod op terugschieten bij aanvallen van de door Rusland aangestuurde rebellen op het Oekraïense leger, liefst in combinatie met een verbod op het beschieten van de infrastructuur langs de frontlijn.

Zelenski's woordvoerster Joelia Mendel haalde zich de woede van de betogers op de hals met de suggestie dat de economische blokkade van de door de separatisten bezette gebieden opgeheven kan worden als de separatisten af zien van de Russische roebel als het enige wettige betaalmiddel en de nationalisatie van bedrijven wordt teruggedraaid. Martin Sajdik, de onderhandelaar namens de OVSE in Minsk, had eerder laten weten dat de separatisten willen dat Oekraïne de economische blokkade opheft. Rusland zou daar achter staan.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: